Златните правила за готвене на месо на Пенка Чолчева

Пенка Чолчева е изключително популярна личност в кулинарните кръгове. Тя е съчетание от кулинар и журналист, известна с издаването на множество книги, посветени на готварството. През 1921 година, тя основава списанието „Вестник на жената“, където споделя много от своите рецепти и кулинарни съвети. През 1930-те години, излиза първият й сборник с рецепти. В настоящата статия ще се фокусираме върху нейните съвети за приготвяне на месо.

Варене

При варене на месо е важно да знаем следните особености. Ако поставим месото в студена вода и го заврем, ще се получи силен бульон. Това се дължи на факта, че студената вода изсмуква хранителните вещества от месото. Ако искаме, обаче, месото да запази своите хранителни стойности, трябва да го поставим във вряща вода. Високата температура сгъстява белтъчните вещества, затваря порите на влакната и не позволява изтичането на сок. Това обикновено се прави, когато е необходимо вторично термично обработване на месото.

Съветът на „Площада“:  Не пропускайте да разгледайте продуктите на Alleop.bg и си подарете нещо прекрасно за деня.

Задушаване

Един от ключовите елементи тук е наличието на плътно затварящ съд. Първата стъпка е да загреем месото на висока температура с малко мазнина. След това го задушаваме в отделения сок, като при необходимост можем да добавим малко вода. Желателно е да обръщаме месото, но не с вилица, за да избегнем пробиването му и изтичането на соковете.

Печене

Най-вкусното месо се получава при печене, тъй като това е начинът, по който се запазват най-добре хранителните сокове. За да приготвим печено месо, поставяме го в тава и го поливаме с мазнина, след което го печем на висока температура в силната фурна, докато се формира хрупкава коричка. След това трябва да посолим месото и да намалим температурата на фурната. За да запазим месото сочно и вкусно, е важно често да го обръщаме и да го мажем с мазнина. Предпочитаемо е тази мазнина да бъде отделна, а не от тавата. При обръщането на месото трябва да избягваме използването на вилица, както при задушаването, за да не пробиваме парчетата и да запазим соковете вътре.

Пържене

Не на последно място, имаме и съвет относно пърженето на месо. Ключовото условие тук е да поставите месото в много добре загрята мазнина, когато го пържите. Топлината от мазнината причинява свиване на белтъчните вещества, което ускорява образуването на хрупкава коричка, а същевременно задържа хранителните сокове в месото и предотвратява тяхното изтичане.

Това бяха съветите на голямата Пенка Чолчева относно готвенето на месни продукти. Надяваме се, че сме ви били полезни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *