Разкриха рецептата на легендарните кебапчета и кюфтета от „Балкантурист“

Дори и да не сте живели по време на социализма, вероятно сте чували поне веднъж за легендарните кебапчета и кюфтета, които се предлагаха в „Балкантурист“ и „Обществено хранене“. И до днес нашите майки, бащи, дядовци и баби помнят страхотния вкус от това месо, което са консумирали като по-млади.

В тази статия ще ви представим тайната рецепта за кебапчета и кюфтета, извадена директно от стария рецептурник на „Обществено хранене“.

Съветът на „Площада“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

Как да си приготвим кебапчета като в „Балкантурист“ и „Обществено хранене“

Сочните кебапчета стават от сочна свинска кайма, която следва да си набавим от магазина. Ето колко продукти са ви нужни:

  • 500 гр. мляно свинско месо от плешка
  • 500 гр. месо от гърди (месцето около корема и осмянката)
  • 100 гр. сланина
  • 5 гр. кимион
  • 5 гр. черен пипер
  • 20 гр. сол на килограм месо

Уверете се, че сте омесили каймата добре. Тя трябва да поеме около 100-150 мл. вода, добавяна на порции. Следва да отлежи около едно денонощие в хладилника, в тавичка на пласт. Пластът трябва да е не по-дебел от 6 см. След като каймата си е „починала“, премесете отново и оставете да отлежи още 5-6 часа.

Оформете кебапчетата, като „полирате“ с пръсти, които са топнати в купички вода и оцет в съотношение 1:1.

Стигаме и до вашата скара. Тя трябва да е добре загрята, като преди това е почистена с телена четка. След това намажете с половин глава лук, прободена с шиш през мустаците и топвана в чиния с олио.

Много е важно да разберете това – когато печете кебапчетата, те се търкалят само в една посока на три пъти.

Мазната кайма не бива да ви притеснява – следва да е такава, когато се пече месото. Когато имаме излишна мазнина, тя ще изтече под скарата. Не забравяйте, че сланината, която при омесване на каймата е образувала гел с водата, ще направи кебапчетата сочни – както трябва да бъдат.

Пробвайте кебапчето, като го хванете с щипките за единия край и го разтресете. Не бива да го прекършвате – внимавайте за това! Ако това се случи, тогава каймата е била постна и недобре омесена. Или пък не достатъчно дълго отлежавала.

Когато кебапчетата са готови, можете да го делите само с вилица в чинията – не е необходимо дори да се използва нож.

От същата кайма можете да направите и вашите кюфтета.

Лукът се прави по 5 гр. на кюфте, като с остър нож се реже на ситно – на когото както му харесва. Всяка гребка кайма топвате в накълцания лук и се меси с ръце, като лукът трябва да се „скрие“. След това се прехвърля с пляскане от ръка в ръка. Когато кюфтетата започнат да се плющят, значи са хомогенизирани и добре загладени. Обръщат се на скарата само веднъж. Като обърнете първото кюфте, ще разберете лесно дали и останалите в порцията са готови за обръщане.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *