Боб по манастирски – така, както баба го прави

Едва ли има някой, който все още да не е чувал за вкусния боб по манастирски. Мнозина от вас вероятно са опитвали от тази невероятна гозба и още пазят спомените си от ароматния й дъх.

Бобът по манастирски се предлага най-вече по заведенията за хранене, които се намират край манастирите. Неговата слава се носи отдавна, но всъщност не е чак толкова труден за приготвяне, колкото си мислите.

Ние се погрижихме да разбулим тайната на уникалния му вкус и да ви предложим една страхотна рецепта, с която ще се превърнете моментално в звездата на вечерта. Има само един недостатък – този боб е толкова вкусен, че има опасност да се изпари още щом го сервирате – имайте го предвид!

Нека видим какви продукти ще ви бъдат необходими.

Продукти:

2 ч.ч. бял боб, червен пипер, 1/3 ч.ч. олио, 2-3 глави лук, 2 бр. домати,  сол, 1/3 ч.ч. настъргана целина, чубрица, 1-2 ч.л. захар, 2 бр. моркови, брашно.

Начин на приготвяне:

Най-напред измийте бобените зърна, след което ги поставете в глинено гърне. Ако искате да уври по-бързо, тогава го оставете да кисне около 8 часа.

Варете ги на слаб огън, като преди да бъде напълно сварен бобът, добавете нарязания лук /на полумесеци/, моркови /на шайби/, целината и олиото.

След като всички продукти омекнат, добавете и останалите – домати, сол, захар, чубрица на вкус.

След това на бобът му е необходимо да поври още около половин час. Докато го чакате, направете запръжка от една ситно нарязана глава лук, 1 с.л. червен пипер и 2 с. л. брашно. Добавете ги към ястието и доварете още 10-ина минутки.

Това е всичко, бобът по манастирски е вече готов, така че, можете да подредите масата и да се насладите на вкусната гозба със семейството си или с приятели. Поднесете го горещ, поръсен с пресен магданоз и с малко оцет.

Да ви е сладко!

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *