Фалшива шкембе чорба с гъби кладница (РЕЦЕПТА)

Шкембе чорбата е онова традиционно българско ястие, което кара чужденците леко да им става лошо, когато им обясним от какво е направено. Много сънародници също не обичат подобни ястия от родната гурме кухня, но други добре знаят какво гастрономическо удоволствие може да предизвика добре приготвената, люта, ароматна и с много чесън шкембе чорба.

Не всеки обаче се чувства комфортно да яде месо от шкембе, а и има моменти, в които, дори и да го обичаш, пак ти се иска да го замениш с нещо друго. Тук на помощ идва една алтернативна рецепта, благодарение на която всеки може да си приготви фалшива шкембе чорба у дома. Шкембето може лесно да бъде заменено с гъби кладница, чийто вкус е почти напълно подобен на шкембето, с тази разлика, че в този случай не става въпрос за животински вътрешности.

Необходими продукти:

Гъби кладница (250 г или повече)
1-1/2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. брашно
сол
1 с.л. червен пипер
масло
чесън
оцет
чили

Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете гъбите, след което ги сложете в масло и щипка сол на котлона, за да омекнат. Прибавете внимателно брашното, като внимавате да не стане на бучки и непрекъснато разбърквате. Залейте с вода и оставете да къкри. Трик, за да проверите всичко наред ли е с гъбите, е да сложите скилидка чесън, докато се варят. Ако остане бял, значи всичко е наред. Ако полилавее, значи са отровни и трябва веднага да ги изхвърлите.

Когато поврат достатъчно, сипете прясното мляко и разбъркайте добре. Можете да направите шкембе чорбата само с прясно мляко, но комбинацията между мляко и вода също се получава добре. Оставете да поври още малко, като междувременно приготвите заливката.

За нея е нужно да разтопите масло на котлона, да прибавите червен пипер и да разбърквате интензивно, за да не изгори пиперът. Когато е готова, сипете я в тенджерата с фалшивото шкембе.

За добавка:

В две купички пригответе двете задължителни съставки за шкембе чорба (пък била тя и с гъби кладница), а именно:

  1. Чесън и оцет
  2. Чили

Да ви е сладко!

loading...

One thought on “Фалшива шкембе чорба с гъби кладница (РЕЦЕПТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *