Как да превърнем стария козунак във вкусен кекс

Великден мина, но това далеч не означава, че трябва да изхвърлим стария козунак, който е останал недоизяден. Напротив, има начини да го използваме и да си направим хубава рецепта, с която да впечатлим своите близки и гости.

Много хора хвърлят на боклука изсъхналия си козунак, защото вярват, че повече няма какво да направят с него. Има обаче различни рецепти, с които можете да го превърнете в нещо хубаво. Сега ще ви дадем рецепта за вкусен кекс, основната съставка в която е именно козунакът.

Съветът на Площада: Ако ви се иска да си приготвите нещо сладко и вкусно, не пропускайте да разгледате страхотните способия за десерти от EMAG – добрият резултат е гарантиран!

Първо, ето кои продукти са ви нужни, за да направите този козуначен кекс:

350 гр.сух козунак (може и стар хляб или друг изсъхнал сладкиш)

150 мл прясно мляко

150 гр.захар

5 яйца

60 гр.масло

галета или хлебни трохи

100 гр.заквасена сметана

150 гр.сушени плодове/ ядки/захаросани плодове (ако няма такива в козунака)

100 гр.сладко или конфитюр

Начин на приготвяне:

Нарежете вашия козунак на малки парчета, а след това ги накиснете в студено мляко. Разтопете маслото, използвайки водна баня, а след това го оставете да изстине. Разбийте жълтъците, отделени от белтъците, със захарта. След това добавете маслото, което вече сте разтопили. Разбъркайте възможно най-добре. Разбийте белтъците, докато не се получи плътна бяла пяна.

Вече омекналият козунак изсипете върху разбитите жълтъци. След това добавете заквасената сметана и разбъркайте. Внимателно добавете разбитите белтъци. Когато сте готови, прибавете накиснатите предварително в топла вода стафиди, запечени ядки и захаросани плодове. Разбъркайте добре.

Намажете формата с масло, поръсете с галета, изсипете вътре тестото и пъхнете сладкиша да се пече в загрята на 200 градуса фурна за 35 минути, до златисто-кафяво. Оставете сладкиша да изстине и поднесете с пудра захар, топка сладолед или бита сметана.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *