Нека всички вече научат и запомнят кой написа „Време разделно“

Дни след смъртта на акад. Антон Дончев, продължават споровете кой е истинският автор на „Време разделно“. Някои твърдят, че това действително е Дончев, докато други подкрепят теорията, че реалният автор на творбата е низвергнатата от комунистическата власт Фани Попова-Мутафова.

Предлагаме ви мнението на Николета Алексиева-Ковачева. Екипът на „Площада“ не се наема със становище по въпроса, но предлага различните гледни точки.

Ето какво написа Николета Алексиева-Ковачева:

Фани Попова-Мутафова
Фани Попова-Мутафова със своя съпруг

„След 1944 г. на Фани Попова-Мутафова и е забранено да пише и публикува, затова романите и „Време разделно“ и „Пътят към София“ излизат под имената на ченгетата-комунисти Антон Дончев и Стефан Дичев, които с това укрепват псевдо „писателските“ си кариери, служещи за прикритие на агентурната им дейност в средите на писатели, историци и прочее.

Нека всички вече научат и запомнят кой написа тези два изключителни романа… Жена е!

На снимката са семейство Мутафови – Фани Попова и Чавдар Мутафов.

Тя е първата дама на българската историческа белетристика и най-четеният български писател до 1944 г. Той е също писател (авангардист), често наричан „Принц парадокс“.

Двамата се обичат безкрайно. Чавдар е елегантен, представителен и красив мъж, с аристократични обноски и джентълменско поведение. Фани излъчва изящност и великолепие: дъщеря на генерал, хубава, строга и спретната. И всичко това придружено от интелект и нетипична за жена в онези години амбиция.

Тя – осъдена от Народния съд за великобългарски шовинизъм. Той – въдворен в лагер без съд и присъда, като враг на народната власт.

И двамата умират в пълна нищета.“

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *