Антон Дончев или Фани Попова-Мутафова – кой е авторът на „Време разделно“?

Броени дни след кончината на писателя акад. Антон Дончев, в социалните мрежи се зароди нов голям спор – кой всъщност е истинският автор на литературния шедьовър „Време разделно“?

Официално това е Антон Дончев, но има теория, че истинският автор на романа е Фани Попова-Мутафова. Тя обаче не е получила възможност да го публикува с името си, тъй като не е била в добри отношения с тогавашната власт. Това прави Антон Дончев, макар и с някои промени по текста.

Прочетете още: НЕ ВЯРВАХ НА ОЧИТЕ СИ – НЯМАШЕ ХОРА, КОИТО ДА ИЗПРАТЯТ АНТОН ДОНЧЕВ

Журналистът Валерия Велева сподели във Фейсбук мнение на Георги Димитров, който твърди, че акад. Дончев е безспорният автор на „Време разделно“.

Той пише:

„По повод нелепиците на една журналистическа знаменитост:

Романът на Антон Дончев „Време разделно“ излиза 20 години преди възродителния процес. Приказките за плагиатство не само не са доказани, но са опровергани от специалисти, които не намират езикови, стилни и други сходства с текстовете на Фани Попова-Мутафова, от която уж било взаимствано. Самият Дончев издава след това достатъчно романи, с които категорично доказва литературното си майсторство. Сценарият на филма не е написан от писателя, а от група други автори и оригиналното заглавие не случайно е „Време на насилие“. Самият Антон Дончев не желаеше да се идентифицира с филма (сам ми го е казвал). С написването на сценарий се е ангажирал пред Карло Понти, който е искал да го продуцира за Холивуд с участието на Ричард Бъртън, София Лорен и други известни актьори, но някои соц умници не са разрешили да се даде ход на проекта. Толкова и за отношенията на Дончев с властта. И накрая, уважаваната журналистка първо да чете, после да пише (апропо, дали е чела романите на майстора?), че иначе се получава бълвоч.“

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *