ДА СИ ПРИПОМНИМ… Паша Христова и „Една българска роза“ (ВИДЕО)

Паша Христова завинаги ще остане една от най-харизматичните и обичани български певици. Преди да загине трагично, тя изпява и една от най-българските песни за всички времена, а именно – великата „Една българска роза“.

Парашкева „Паша“ Христова Стефанова е родена на 16 юли 1946 г. в София, но израства в кв. Княжево. Интересен факт е, че корените ѝ са от село Варана, община Левски, където живели баба ѝ и дядо ѝ̀. Родителите и се местят в София и там се ражда Паша. След завършване на гимназия, започва работа като чертожничка в „Балканкар“, София. Завършва Школата за естрадни певци и постъпва в Ансамбъла на строителни войски като солистка. Нейният първи успех е на Фестивала на забавната песен в Сочи, Русия, през 1967 г., където е удостоена със златен медал и първа награда.

През 1967 г. заедно с Борис Гуджунов пее като солистка в „Оркестър София“ – тогава един от най-популярните състави в българската музика. Двамата заедно пеят по концерти и гастроли в Русия, Чехия, Унгария, Сърбия, Германия. За своите пет творчески години записва около 60 песни за фонда на Радиото.

Печели международна слава и много награди от конкурси, между които награда на фестивала „Златният елен“ в Брашов, Румъния, първа награда за изпълнение заедно с Мария Нейкова и Мими Иванова „Яворова пролет“ (по музика на Светозар Русинов) на радиоконкурса „Пролет“. През 1970 г. се представя на фестивала „Златният Орфей” и получава голямата награда за песента „Повей, ветре“ (по музика на Йосиф Цанков) и първата награда за „Една българска роза“ (по музика на Димитър Вълчев). През 1971 година Паша Христова получава Голямата награда за изпълнители на Международния фестивал в Сопот, Полша, за песента си „Ах, този дивен свят“. Това е едно от най-големите международни признания за български поп певец.

На 21 декември 1971 г. загива при самолетна катастрофа на летище „София“. Причините за катастрофата и преките виновни, и до днес не са точно установени.

https://www.youtube.com/watch?v=Nu-ZCDiEW7c

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *