Черепишки манастир – най-красивото място на планетата

Неслучайно в Черепишки манастир „Успение Богородично” посетителят може да види оформен кът, посветен на народния поет Иван Вазов. Пътувайки из България, тук той е открил едно от най-красивите места и е получил вдъхновение за много от творбите си.

Манастирът е разположен в красивото Искърско дефиле югоизточно на около 30 км от Враца, а от София – на 85 км. Еднодневна екскурзия от столицата е чудесна възможност за разтоварване сред прекрасната природа и великолепните панорамни гледки.

История на манастира

Черепишки манастир е изграден през 14.век, когато е царувал Иван Шишман. Според легендата манастирът е наречен така заради костите на войниците, загинали в битката срещу османците. Друг вариант гласи, че е заради скалите, приличащи на черепи поради цвета и пещерите си.

Подобно на много български манастири, и Черепишкият е изгарян многократно.

Св.Пимен Зографски – зограф, храмостроител и книжовник, възстановява в началото на 17.век светата обител и я превръща в средище за книжнина и духовност. По същото време тук се изработва и известното „Черепишко четвероевангелие”.

Черепишки манастир

Книжовната дейност в манастира не спира и по време на Българското възраждане той е бил значимо просветно средище.

Народният будител Софроний Врачански намира своето убежище тук през 1797г.

Местността „Рашов дол”, където се води последната трагична битка на част от разбитата Ботева чета, се намира близо до манастира.

Интересни обекти в манастира

Освен красивите гледки, пред които не само Иван Вазов и Алеко Константинов, но и пътешественикът , „Балканският Колумб” Феликс Каниц е затаявал дъх, в манастира можем да разгледаме няколко интересни обекта.

Манастирската църква  е еднокорабна, малка, но с интересни старинни стенописи.

Кулата костница, издигаща се на видно място в двора, пази останките от избитите в „Рашов дол” 12 Ботеви четници.

Черепишки манастир

Музеят е друга интересна сграда, а  Алековата алея край Искър успокоява с шума на реката и с приятния хлад.

В околностите има останки от храмове на ранното християнство, а в плитка пещера на отсрещния речен бряг се намира неръкотворна икона на Св.Богородица.

Черепишки манастир е действащ и в момента мъжки манастир и предлага настаняване на туристи.

Винаги можем да съчетаем разходката до него и с посещение на скалния феномен „Ритлите” в близкото с. Лютиброд или двата водопада „Скакля” и „Под камико” в Искърското дефиле.

На път към София на около 17 км от манастира можем да си починем за малко в комплекс „Дядо Йоцо”. Така ще съчетаем приятните мигове в Черепишкия манастир с впечатленията за красотата и възможностите за отдих на неговите околности.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *