Какво да направите, ако имате термометър с живак и той се счупи?

Термометрите с живак вече не се продават, тъй като се смятат за опасни. Много хора обаче и до днес смятат, че те са най-добрите, поради което търсят дори заобиколни начини да се сдобият с тях.

Какво обаче трябва да сторите, ако вашият термометър с живак се счупи? Това може да бъде нещо изключително опасно, заради живака, съдържащ се в него. Когато вашият термометър се счупи, живакът се разпада на много малки капки и бързо може да се разсее из стаята.

Скоро след това започва процес на изпаряване на токсични пари. По въздуха в нашите тела могат да влязат частици от тях. До един час могат да се появят и симптоми на натравяне с живак. Ако е твърде късно, а положението е твърде сериозно, може да се стигне и до смърт.

Влизайки в нашето тяло, живакът засяга нервната ни система. Имунитетът намалява, а състоянието на организма ни се влошава. Забелязва се нарушение на функциите на бъбреците и черния дроб. Също така и на зрението. Тези живачни пари могат да имат много опасно действие и спрямо бременните жени.

Но какво да правите, ако живачният термометър все пак се счупи?

Дори и да не сте открили живак, трябва да сторите същите неща, все едно сте намерили такъв.

Изведете от дома децата и животните. Затворете плътно вратите и отворете прозорците. Поставете си гумени ръкавици и калцуни. Ако нямате калцуни, ползвайте найлонови торбички.

Трябва да защитите своята дихателна система. Препоръчва се да дишате през влажна марля, превръзка или някаква памучна материя. Това трябва да навлажните в соден разтвор. За подготовката му се разбърква 1 супена лъжица сода в топла вода. Така ще се предпазите от попадането на живак в белите дробове.

Пригответе си кофа или леген с вода, които да използвате за съхраняване на счупените части от термометъра. Водата се използва, защото тя не позволява разпространението на живака във въздуха.

Как се събира живак от пода?

След като вече сте събрали частите от термометъра, започнете с живака. За събирането на това вещество имате нужда от следните неща: леген с вода, скоч лента, спринцовка или пластелин. За ефективно събиране на живак от пода се нуждаете от силно залепващ материал.

Първа стъпка – почистете стаята от живака

Ако останете в стаята повече от половин час, веднага потърсете свеж въздух. След това продължете отново със събирането.

Забраняват се следните неща:

Не събирайте живака с прахосмукачка! Това може да доведе до натравяне. Няма гаранция, че частиците, оставащи в прахосмукачката, няма да се изпарят допълнително. Така може да се причини вреда на цялото семейство.

Не изхвърляйте живака в боклука! Препоръчва се да се занесе в специализираните служби.

Изхвърлете и дрехите, с които сте събирали живака. Недейте да ги слагате в пералня. Ако го сторите, ще трябва да се отървете и от пералнята, а надали искате това.

Не забравяйте, че веществото живак е много опасно. Шега с него не бива. Следвайте тези стъпки и ще бъдете добре.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *