Лечителката Цонка Даскалова: За всяка болка има билка

Цонка Даскалова е лечителка, която завършва Фармация в София през 1966 г. Години наред работи в Онкологичното отделение на Окръжна болница, Централно аптечно управление и др. Тъй като е магистър-фармацевт, не са ѝ чужди свойствата на нито едно лекарство и дори участва в изготвянето на популярните билкови смеси на проф. Шейтанов. Убедена е, че най-доброто лечение идва, когато традиционната медицина и билките се съчетаят с цел оздравяване.

Над 30 години Цонка Даскалова се занимава с билколечение. Разказва, че след като завършва фармакология я изпращат да работи в аптека в Етрополе. Тя самата също е от този край. Тогава в аптеката идва човек, който 20 години се опитва да излекува псориазис. Тя успява да му помогне, като забърква специален мехлем. Тогава добива увереност, че билките са нейното призвание.

Възстановява функцията на левия си бъбрек

Цонка Даскалова претърпява операция и ѝ поставят диагнозите нефролитиаза и хидронефроза. След интервенцията обаче левият ѝ бъбрек спира да функционира. Преди да го отстранят ѝ дават 6 м. срок за възстановяване. Най-лошото обаче е не това, а че десният ѝ бъбрек е недоразвит вследствие на детски паралич.

„Тогава изпробвах върху себе си три различни билкови комбинации и след шест месеца проф. Ламбрев, доц. Куманов и доц. Доновски се учудиха на абсолютното ми възстановяване на левия бъбрек. Обясних им с какви билки съм го постигнала. От тогава и до днес в аптечната мрежа се използват моите билкови рецепти за бъбречни заболявания, известни като „билките на проф. Ламбрев“. По-късно участвах и в прочутите билкови смеси на проф. Шейтанов.“, разказва Даскалова. И допълва, че отговорността да се работи с билки е наистина голяма. Самозваните „лечители“ могат само да навредят на пациента, тъй като билките са по-опасни дори от лекарствата, защото някои са много токсични.

За всяка болка има билка

Г-жа Даскалова се е убедила, че си има билка за всяка болест, но рецептата трябва да се спазва стриктно. Обяснява, че билките са близки до човешкото тяло и се усвояват добре от него, действат противовъзпалително и изчистват организма. При хроничните заболявания билките могат дори да ги излекуват напълно. Обръща внимание обаче, че приемът на лекарства няма как винаги да се избегне. Така например пневмонията се лекува с антибиотик, а ако за помощ към нея се обърне онкоболен човек, билколечението ще бъде назначено успоредно с това на лекуващия лекар. Допълва, че хапчетата в много случаи са животоспасяващи.

Кои билки действат най-бързо?

Тук Цонка Даскалова дава следния отговор: „Най-бързо действие се наблюдава при язвите, камъните в бъбреците и жлъчката, високото кръвно налягане, сърдечните оплаквания. Имам успехи и в лечението на диабета. Помогнала съм също на доста хора, болни от рак. При тях се изисква голяма упоритост и комплексна терапия.“

Най-старата билкарка у нас: Тази билка лекува високо кръвно!

Над 10 болести се лекуват, благодарение на билковите рецепти на Цонка Даскалова

Всъщност са дори повече. Даскалова споделя, че с нейна помощ са се родили над 300 бебета. Лекувала е хора и с рак на белия дроб, и с гинекологични заболявания, сърдечни болести, диабет, кожни болести и много други. Тайната? Постоянство. Тук допълва, че най-трудно ѝ е било да лекува хора с проблеми в нервната система, защото те са най-малко дисциплинирани.

Има ли разрешение да лекува?

„Да, така е и това е от 1991 г. Издадено е от Министерството на здравеопазването и от Софийския градски съд. Периодично се явявам на изпити за препотвърждаване на правоспособността си като магистър-фармацевт. За да върша добре работата си, Господ ми е дал сетива, с които да усещам причината, а не само следствието на болния, да „виждам“ какво трябва да се даде и как да се направи. При изготвянето на подходящите билкови комбинации се съобразявам с епикризите на страдащите, когато това се налага, работя и с официалната медицина. Случвало ми се е, когато разговарям с болните, да успявам да поставя диагноза и на заболявания, чиито симптоми още не са проявени.“

Не е съгласна с Петър Дънов

Лечителят Петър Дънов смята, че човек може да се излекува най-бързо с билки, които растат в градината му. Цонка Даскалова обаче твърди, че не само нашите билки са добри. Тя прави миксове с билки и от Индия, и от Мала Азия, и от Китай, и от Колумбия, и др.

Кои са най-силните билки у нас?

Силна билка е жълтият кантарион, т.нар. биле на Йоан Кръстител. Той е антидепресант, но помага при стомашни и много други заболявания. Боровинките у нас пък са сред най-мощните лекарствени растения. И на други места има боровинки, но Цонка Даскалова твърди, че силата им не е същата. Една от любимите ѝ билки е еньовчето. Според нея то грее като царица сред цветята. Жълтото е много добро лекарство срещу ракови заболявания, а бялото – при страдания на нервната система. Освен с химията си билките въздействат и с цвета си.

Как да се справим с пестицидите в плодовете и зеленчуците?

„Киснете ги в топла вода с по 1 с.л. морска сол и 1 с.л. сода. Само бананът – в студена. Месото и рибата да киснат само с морска сол за час“, съветва г-жа Даскалова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *