Соколски манастир: едно вълшебно място, което да посетите

Пътешествайки в околностите на Габрово, няма как да пропуснем най-стария етнографски комплекс „Етъра”. Но защо да не удължим разходката си с още няколко часа и да не посетим красивия Соколски манастир „Успение Богородично”? Още повече, че той е само на 3-4 км от „Етъра”, а до него може да се стигне и пеша.

Да пристигнем в Соколския манастир пеша е много приятно. Пътеката е чудесно обозначена и се вижда много добре от входа на етнографския комплекс.

Красива природа, богата история, успокояваща тишина

Местността „Соколова пещера”, в която е разположен Соколският манастир, е много красива. Погледът си почива от изобилието на зеленина, нежните извивки на планинските гребени и синия лазур на небето.

Завладени от спокойствието и тишината, ние можем да се потопим в отминали времена, научавайки повече за историята на манастира.

Соколски манастир
Снимка: Искам да летя

Знае се, че тук е имало манастир в скалите още в годините на Второто българско царство. Сегашният е основан от архимандрит Йосиф Соколски през 1833г. и е девически, и сега действащ манастир.  Йеромонах Агапий помагал на архимандрита  и заедно построили дървена църква до входа на пещерата. Тя била съборена следващата година, а на мястото й голяма каменна църква построил първомайсторът Константин от Пещера. Помагали и хора от с.Етъра и с. Нова махала. Днес тя е ценен паметник на възрожденската архитектура.

Със Соколския манастир са свързани и други исторически факти

През 1836г. тук било открито килийно училище, в което учителствал Неофит Бозвели.

На 31 юли 1856г. четата на Никола Филиповски, познат като дядо Никола, намира убежище в манастира. Четата е преследвана от турците заради вдигнат бунт и разбита край Габрово. Самият дядо Никола загива на 2 август в тревненско.

По време на Априлското въстание оттук тръгва и друга чета – на местния революционер Цанко Дюстабанов.

Соколски манастир
Снимка: Почивка.бг

Църквата на Соколския манастир е изографисана през 1862г. от поп Павел Зограф и сина му Никола, които са от с.Шипка, Казанлъшко. Иконостасът е изработен също тогава и има 6 големи царски икони и 15 малки празнични икони. На самия купол е Исус Христос.

От лявата страна на църквата е прокопан проход в скалите под манастира. Смята се, че той е бил път за бягство по време на робството и че и самият Левски го е използвал. Зловещо, но в горната част се виждат остатъци от метални халки, на които турците бесели пленените хайдути.

На това красиво място, станала символ на манастира, се издига и осмоструйната каменна чешма със соколи, построена от Кольо Фичето. Осем чучура, колкото са обесените четници от четата на Цанко Дюстабанов.

И дворът, и църквата на Соколския манастир са приятни и добре обгрижени. Заслужава си да се отделим от всекидневното напрежение и да посветим част от времето си за посещение на това уникално място. Ще се докоснем до миналото и ще получим спокойствие и тишина за тялото и сетивата си в прегръдките на Габровския балкан.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *