Митичната гробница в Поморие – една вековна загадка

Всеки, който почива през лятото в Поморие, няма как да не посети уникалната тракийска гробница, намираща се наблизо.

Ако тръгнете по тесния път през овощните градини, вляво, малко преди Поморие по пътя откъм Бургас, след около 300 м ще видите интересната древна находка.

Експертите датират гробницата от II-III век, когато тези земи тук са били владение на римляните.

Гробницата всъщност е едно голямо помещение с кръгла форма и с диаметър 12 м. По средата му се намира куха дебела колона.

гробница поморие

Коридорът до помещението е дълъг близо 20 м  и се нарича „дромос“. Архитектурата на кръглата камера е изумителна, а кухата колона, разширяваща се нагоре, се слива по красив начин в външната стена.

И днес архитектите по целия свят проучват градежа на купола, който се състои най-вече от тухли и варовиков камък, споени здраво с хоросан. Технологията на древните майстори обаче и днес е неподражаема.

Следите по вътрешната стена на кухата колона показват, че каменна вита стълба е водела към повърхността на могилата.

гробница поморие

Петте ниши по околовръстните стени са знак, че в тях са били поставяни урни на покойници или техни статуи и ритуални предмети.

Гробницата е затрупана с пръст и е оформена като могила. Над входа има бледи следи от стенописи, но за съжаление друго не е останало. Не са открити някакви артефакти, които поне малко да разкрият историята или предназначението на гробницата.

Местният екскурзовод Александър Стоев изтъква, че до този момент не е открит аналог на гробницата по земите на Римската империя. А това, че е празна,  се дължи на иманярските набези още преди стотици години. Анхиало, днешното Поморие, е било изключително развито селище със стратегическо положение, защото оттук преминава пътят към Мизия и Тракия.

Още преди Освобождението местните жители знаели за могилата. Преданието разказва, че тук имало чифлик. Двама овчари  успели да пробият отвор и да влязат в могилата. Оттогава и името й остава като „кухата могила”.

Интересната тракийска гробница обаче започва да се проучва едва в края на XIX век, разказва Антон Карабашев, директор на Историческия музей в Поморие.

Известните братя Шкорпил, чешки археолози, посещават Анхиало и описват всички местни старини, включително и тракийската гробница.

гробница поморие

Днешните специалисти установяват със съвременни методи точността на измерванията им. Тогава братя Шкорпил предположили , че в могилата се крие гробница. Изследователите на римската култура  смятат, че това е по-скоро мавзолей, т.нар. „хероон”, който в древните религии бил построяван  в чест на някой издиган в култ герой. Хората в древността са посещавали това място, за да извършат религиозни ритуали.

Все пак това са хипотези, а истината се губи някъде в тайнствената тишина на  коридора или в тъмнината на празните ниши. Това, което виждаме днес от гробницата, говори за таланта и невероятните способности на древните строители, въплътени в този единствен по рода си паметник, открит по нашите земи.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *