Мелник – малкият диамант в полите на Пирин

Едва ли има някой, който да не е чувал за най-малкия град в България. В наши дни неговото население е около 200 души, но някога нещата са стояли по друг начин и броят на хората е бил сравнително внушителен – 10 000. Притихнал в пазвата на Пирин и по-конкретно кацнал върху южните планински склонове, Мелник е съвсем близо до гръцката ни граница и може да ни разкаже много интересни факти, датиращи още от епохата на античността.

Първите му някогашни обитатели са били траките от небезизвестното племе Меди, от чийто корени е произлязъл не кой да е, а великият Спартак. По-късно мястото е било населено с римляни, които са и дали името на града, запазило се до ден днешен. Твърди се, че причината Мелник да се нарича точно така, са били популярните му пясъчни пирамиди – корените идват от славянската дума „мел“, която може да бъде преведена като „креда“ или „глина“.

Много български и чуждестранни туристи са силно привлечени от това магнетично място, което пази тези уникални творения на природата. Височината им е впечатляваща и достига стотина метра, а на самия връх са обрасли с дървета, храсти и треви, което им придава още по-причудлив вид. Твърди се, че пирамидите са се образували в процеса на ерозия, а тяхната форма с времето се променя постоянно, макар и с бавни темпове. Колкото да ни напомни, че нищо материално на този свят не е вечно.

Мелнишките скални пирамиди
Мелнишките скални пирамиди
Мелник – селище с изненадващо богата история

Колкото и невероятно да звучи, в богата история на градчето има един период, през който то е било столица на някогашно княжество. Управлявал го е деспот Алексий Слав през 1215 година, а свидетелства за тази слава все още можете да видите със собствените си очи, ако посетите уникалния град – величествените останки от крепостта на деспота ви очакват и днес край града.

След като България се превръща в част от Османската империя, Мелник задълго остава под турско владение – чак до 1912 година. Идеите на Възраждането обаче не му остават чужди и повлияват значително неговото развитие – градчето се преражда в процъфтяващо селище, популярно за времето си с великите търговци, за които се знаело в цяла Европа. В духовно отношение пък, пак по това време, е утвърден познатият на всеки днес Роженският манастир, който се издига едва на няколко километра от Мелник.

Кордопуловата къща
Кордопуловата къща

Тук можете също да разгледате и да почерпите вдъхновение от обявената за архитектурен паметник Болярска къща, която е сред най-ценните реликви от миналото и е била лична резиденция на някогашния владетел деспот Алексий Слав. Въпреки, че къщата е преминала през невероятни изпитания, в това число пожари и разрушения, по-късно тя е била частично реставрирана, а поддържащи ремонти текат и до днес. Затова, ако решите да се полюбувате на величието й, можете да го направите единствено отвън. Но, уверяваме ви, наистина си струва. Както и да разгледате още два исторически паметника – Кордопуловата и Пашовата къща, които също са от епохата на Възраждането.

Църква Света Параскева - Петка
Църква Света Параскева – Петка

Не е ли това един истински парадокс –  именно най-малкият град в България е приютил в сърцето си толкова много исторически паметници. Няма как да изброим всички тях, но вие със сигурност ще бъдете посветени в тайните на града, ако решите да го посетите. Горещо препоръчваме да го направите по-скоро – животът е твърде кратък и не трябва да пропускаме нито един миг от него, способен да ни донесе толкова приятни емоции и спомени, които да пазим ревниво до края на дните си.

loading...

Един коментар за “Мелник – малкият диамант в полите на Пирин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *