Манастирът „Св. Атанасий“ – най-старият манастир в Европа

За съжаление доста малко хора знаят, че най-старият манастир в Европа всъщност е българският манастир ‘‘Св. Атанасий‘‘, извисяващ се на един от хълмовете зад село Златна ливада.

Селото се намира само на 15 километра от Чирпан, така че манастирът лесно може да бъде включен в списъка със следващите ви приключения. Освен това, пътят до манастира е ремонтиран и лесно достъпен, което прави вашето пътешествие още по-приятно.

Според исторически източници, манастирът ‘‘Св. Атанасий‘‘ датира от 344 година, когато се смята, че е основан от самия Свети Атанасий. Историята гласи, че между 343 и 344 година се е състоял Вторият Вселенски събор в град Сердика, днeшнa София. Едно от важните постижения по време на събора е утвърждаването на Светата Троица. Свети Атанасий Велики пристига в Сердика от Египет специално за да присъства на събора. След като съборът приключва, Свети Атанасий се отправя към с. Златна ливада, където лично основава манастира. Местоположението на манастира не е случайно избрано – по онова време в близост до него се е намирал ключовият път Сердика – Константинопол, както и важна и добре укрепена крепост.

Свети Атанасий всъщност превръща тракийският нимфей, който се намирал в близост до манастира, в християнско водно светилище. Тракийският нимфей представлявал светилище в чест на нимфите. Смята се, че построеното от светеца водно светилище и до ден днешен съдържа лековита вода в манастирското аязмо.

Четири прекрасни български манастири, които трябва да видите

Две от най-големите ценности на манастира са копието на Реймскoто евангелие, както и египетска икона, изoбразяваща Свети Атанасий. Празникът на манастира се отбелязвa на 2 май, когато се смята, че Свети Атанасий приключва земния си дълг в Александрия. Местните хора наричат тази дата ,,Летен Атанасов ден‘‘. Съществува и ‘‘Зимен Атанасов ден‘‘, който се отбелязва на 18 януари.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *