Народните ритуали на Гергьовден за здраве и късмет на цялото семейство

Наближава 6 май, Гергьовден, на който  се чества деня на Св. Георги Победоносец – един от най-почитаните мъченици в християнството. Той е считан за покровител на военните и закрилник на пастирите и земеделците. Според народния календар Гергьовден е най-големият пролетен празник след Великден.

За българите това е началото на плодородния летен сезон и и символ на предстоящата полска работа до Димитровден, който пък бележи края на годишния труд. Именно затова основините обредни ритуали през този ден за свързани с животните и природата.

Още преди слънчевия изгрев се отива за светено бране на билки, от които после се плетат венци и с тях се украсяват домовете. Извършва се празнично доене на овцете, като първите капки от млякото се изливат на земята и се заравят .

Ето кои са и най-интересните гергьовденски поверия:

Тъй като Гергьовден е преди всичко приветстване на пролетта и плодородието, повечето от ритуалите са свързани именно в цветята. Прието е девойките да окичват трендафила с жълто конче, аз ръцете си с червен. В празничното утро кончетата се разменят три пъти. Този ритуал е свързан с пожеланието за здраве, тъй като се вярва, че трендафилът прогонва болестите.

Кошарите на добитъка също се украсяват със зелени растения и червени конци. После те се обикалят  три пъти със специално приготвени кравайчета, което отново е ритуал срещу черни магии и болести.

Съвети за приготвяне на агне за Гергьовден

За предпазване от болки в кръста пък се използват дрянови или върбови клончета, както и стръкчета ръж или ечерик, които се връзват на Христовия кръст. На него се слага също и глог, който, смята се, предпазва от болешки по време на работа.

Най-ранобудните от домакинството мият лицата си с коприва и удрят все още спящите по краката с нея за здраве и сръчност в предстоящата работа. Копривата се ползва и от жените, които се закичват с нея по челата против главоболие.  Има поверие, че копривата, напоена с кръвта на жертвеното агне,  се лекуват упорити сърбежи, обриви и други кожни заболявания.

Предната дясна плешка на агнето се запазва и се ползва за лекуване на децата от уруки. В родопския край пък по нея се гадае бъдещето на работата и сполуката на стопанина.

Онези, които страдат от някакво заболяване, се провират три път под старо дърво за изцеление или се омиват с лява вода, което се набавя от там, където реката тече наляво. Освен това водата, която се ползва на Гергьовден задължително трябва да е донесена от място, на което момите да се къпали при зазоряване.

С гергьовденската роса пък се подквасва млякото и се замесват празничните пити,  тъй като тя се смята за лечебна. Поради това и млади, и стари се вългарят сутрин в нея.

Свекървата ми каза тази рецепта за агнешко за Гергьовден. Вече правя само нея и всички си облизват пръстите

За вътрешно пречистване на Гергьовден от нова стомна  на гладно се пие студена вода и се извършва обредно къпане в реката.

Цветята, разбира се, са много важна част от честването на празника – през целия ден всички ходят, окичени в красиви венци и цветя, за да достигнат духовното свързване с природата.

Гергьовден е един от най-честваните български именни дни. На него празнуват носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Генади, Гошо, Глория, Генка, Генко, Галин, Галина, Галя.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *