Свинска мас – какво лекува и за какво е полезна?

Доскоро диетолозите споделяха тезата, че една от причините за наднормено тегло и други здравословни проблеми е консумацията на свинска мас. Последните изследвания показват обаче, че ежедневното хапване на филийка ръжен хляб с чесън и парченце свинска мас има здравословен ефект за тялото ни.

Защо е полезна свинската мас?

Свинската мас съдържа арихидонова киселина, а такава има и в нашите органи като мозък, бъбреци, сърце и др. Ежедневното доставяне на тази киселина подобрява техните функции.

Съдържанието на наситени мазнини в продукта са близо 40%, а понеже те са най-устойчиви на топлина, свинската мас е стабилна при висока температура.

Похапването на малко свинска мас защитава клетките от свободни радикали, защото маста има антиоксидантни свойства. Антиоксидантите помагат за елиминирането на токсините и „лошия” холестерол в кръвоносните съдове.

За какво помага свинската мас?

Свинската мас е естествен животински продукт и освен че е полезна за цялата сърдечно-съдова система, е богата на много витамини.

Витамин D помага на организма ни да функционира нормално в зимните месеци, когато няма толкова слънчева светлина и е много добре да се включи в менюто.

Друг витамин – витамин А, помага за подобряването работата на панкреаса и стимулира производството на хормона инсулин.

Освен това витамин А способства за укрепването на имунната система.

Изключителна е ролята на витамин Е, който улеснява циркулацията на кръвта, спомага за съсирването й, ускорява процеса на заздравяване и регенериране на телесните клетки.

Все пак не трябва да се прекалява с употребата на мазнините. Дневният им доза трябва да бъде до 80г. Здравословният прием на полезната свинска мас е добре да бъде ограничен до малко парченце върху резен хляб.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *