Ето кой измести Васил Божков като най-богат българин в момента

Има вече трайна промяна в класацията на големите богаташи у нас, пише „Стандарт“.

Най-богатият българин у нас е бизнесменът Георги Домусчиев. Това показва класацията на CEOworld. Състоянието му се определя на 2,2 милиарда долара.

Домусчиев е един от мажоритарните собственици на компанията за фармацевтични и ветиринарно-медицински продукти. Предприятието е от малкото държавни фирми, които след приватизацията просперират. Произвежда стотици ветеринарни медикаменти, витамини и антибиотици, които се изнасят в повече от 70 държави по света.

Не става ясно обаче защо класацията изпуска неговия брат и съдружник Кирил Домусчиев, тъй като през 2021 г. и двамата влязоха в класацията на списание „Форбс“ за милиардери. Изданието изчислява, че за онзи момент всеки един от двамата има по 2,1 млрд. долара, като състоянието им идва от равните дялове в „Адванс пропъртис“ плюс приходи от минали продажби и дивиденти.

Наскоро пък от Българската народна банка обявиха, че в България има двама милиардери – Георги и Кирил Домусчиеви, и над 1200 милионери. За последната година страната ни се е сдобила с нови 255 милионери. Така българите с банкови влогове, надхвърлящи 1 млн. лева през 2023 са 1277.

Георги Домусчиев
Георги Домусчиев вече е най-богатият българин

Дълги години класация за най-богатите българи се оглавяваше от Васил Божков, чието състояние се оценяваше на между 1 и 3 милиарда лева. Някогашният хазартен бос и колекционер на антики в момента е обвиняем извършването на редица престъпления и е под домашен арест в София.

През януари 2020 г. Божков напусна България и изяга в Дубай, за да избегне задържането си. Повдигнати му бяха редица обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване. Три години по-късно той се завърна в България и още на летището бе задържан. Прекара няколко дни в килия. Връщането му стана няколко дни след убийството на Алексей Петров.

Към 29 ноември 2023 г. с нетно състояние от приблизително 250 милиарда долара Илон Мъск отново е най-богатият човек в САЩ и в света. В същото време Бернар Арно заема короната във Франция с нетно състояние от 188,7 млрд. долара.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *