От 1 януари: Големи промени, свързани с пенсиите (Вижте какви са те)

От 1 януари се променят сумите, които могат да запорират от заплатата на работещи и от пенсията на пенсионери. Причината е повишаването на минималната работна заплата, която е базата за определяне на дохода, който е несеквестируем.

От 1 януари минималната заплата става 933 лева при 780 лева сега, което означава, че пенсии и заплати до този размер са защитени от запор. При определяне размера на удръжката при пенсия се взема предвид общата сума от изплащаните пенсии и добавки, с изключение на добавката за чужда помощ.

Ако пенсионер или работещ получават на месец между минималната работна заплата, или 933 лева от 1 януари, и двукратния й размер – 1866 лева, то на него му се правят удръжки в размер на една трета от дохода, ако няма деца, и една четвърт, ако има такива, които издържа, предаде Pariteni.bg.

При доход между двойния размер на минималната заплата и четворния й размер, то длъжникът ще се раздели с половината от сумата над минималната заплата, ако има деца, които издържа, или с една трета, ако няма.

Ако имате неплатени задължения към бюджета, то сумата, която е защитена от запор е по-голяма. При тези запори към минималната заплата се прибавя сума, която се получава като от средната брутна месечна заплата за страната се извади минималната заплата и получената сума се раздели на две. Така например при 933 лева минимална заплата, защитената от запор сума става близо 1500 лева от следващата година.

Според последните данни на НОИ 7275 пенсии са били запорирани през миналата година, като сумата по тях е близо 1,8 млн. лева. Най-много са запорираните пенсии в София – 2280 за сумата от близо 580 хил. лева.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *