10 доказано ефективни начина да се справим със стреса

Всеки има нужда да взима глътка въздух от време на време, за да може да бъде пълноценен в работата си. Най-добрият лек срещу стрес в работата е пълноценното релаксиране.

Business Insider предлага няколко лесни начина, които имат научно доказан ефект.

1. Пуснете си релаксираща песен, която да отпусне съзнанието ви. Според проучване, Weightless на Manchester band Marconi Union действа по-релаксиращо дори от музиката на Enya, Mozart и Coldplay.

2. Създайте си навика да се отпускате преди напрегната работа. Ако ви предстои сериозно предизвикателство или трябва да се заемете с напрегната дейност, вземете си вана, послушайте музика или просто постойте, без да правите нищо, преди това.

3. Целунете някой за да се почувствате по-спокойни. Според проучване на Американската асоциация за напредък и наука целувката увеличава нивата на окситоцин, което ни кара да се чувстваме по-спокойни.

4. Дъвчете дъвка за да намалите стреса. Дъвченето намалява стреса и подобрява концентрацията, тъй като редуцира количествата на кортизол в слюнката.

5. Подсладете се с парче шоколад. Учените твърдят, че 40 грама черен шоколад на ден са достатъчни, за да ни отърват от стреса.

6. Пуснете си забавен филм. Смехът е доказан лек срещу стрес и намалява нивата на кортизол.

7. Започнете да практикувате йога. Проучванията показват, че йогата намалява тревожността, умората и депресията.

8. Вземете си домашен любимец. Хората, които живеят с домашни любимци, са по-спокойни и имат по-ниско кръвно налягане, твърдят учените.

9. Пийнете малко алкохол. Да, прекаляването с алкохола вреди на съня и поражда ред други проблеми, но в умерени количества е доказано средство срещу стрес.

10. Откъснете се от мобилния телефон. Редовната проверка на съобщенията стресира хората, установили британски психолози.

Източник: fakti.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *