Леска – дървото, което пази дома и семейството от зли сили

Знаете ли кое е дървото, за което е известно, че пази дома и семейството от зли сили? Това е леска (Corylus avellana), позната още като дървото на лешника. Произходът му е от Европа и Азия, като през вековете за него са били създавани множество фолклорни поверия. Тези поверия са свързани със символизма и енергията както на дървото, така и на неговите плодове.

Ще ви дадем няколко причини, поради които всеки трябва да отглежда леска в своя дом.

Защитава ни от зли сили

Това дърво се смята за свещено, като се използва за защита срещу зли сили. Помага още срещу лоши очи и зли духове. Според някои поверия, носенето на лешник като талисман може да предпази човека от негативни влияния. Ако сложите лешници в малка торбичка, можете да ги скриете някъде в дома си – например, по ъглите, за да защитите семейното огнище. Може да се каже, че леската е един перфектен талисман за вашия дом.

Леската насочва към скрити съкровища

В някои култури има поверие, че лешниците разполагат с дори магическа сила. Тази сила може да помогне за откриването на скрити съкровища, а също така и за разгадаването на загадки и дори откриване на изчезнали хора.

лешници
За силата на лешника има множество народни поверия

Леска за пловодитост и обич

От доста време насам лешникът е символ не само на любовта, но и на плодовитостта. Има някои народни обичаи, при които той се използва като символ на брачния съюз и щастието в семейството. Според някои култури, ако двама женихи счупят заедно лешник и си поделят съдържанието му, това ще им донесе щастлива и продуктивна връзка. Освен това, този магически ритуал може да се практикува и като начин за сдобряване, ако при съпрузите има често кавги. Те могат да открият общ език и отново да живеят в хармония.

Предсказване на бъдещето

Има определени фолклорни традиции, при които счупването на лешник може да бъде средство за предсказване на бъдещето. Когато ядките са счупени, на основа на тяхната форма се правят предсказанията.

Леска – носи здраве и дълголетие

Според някои обичаи, лешниковите дървета имат лечебни свойства. Те могат да ни помогнат да бъдем по-здрави и да живеем по-дълго.

Всички тези народни предания, останали през вековете, са една добра причина да засадите леска в своята градина. Ако търсите и идеален подарък за новодомци, лешниковото дърво определено е подобен. Така новият дом ще бъде предпазен от зли сили.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *