Хлябът ми мухляса. Какво да правя с него?

Появата на мухъл в хляба се случва в много домакинства. В случай че поражението е ограничено, можем да премахнем мухълнатата част и да консумираме останалата част.

Въпреки това, какви са потенциалните последици и дали това може да представлява опасност за здравето? Днес ще проучим този въпрос наведнъж.

Какво представлява мухълът?

По същество, мухълът е микроскопична гъба, която може да се появи на различни предмети и повърхности, включително храна. Някои видове мухъл са не само безопасни, но и полезни.

Съществува и така наречената благородна плесен, която се използва при приготвянето на изискани ястия като сирена, придавайки им уникален и деликатен вкус.

Присъствието на мухъл върху хляба

Все пак, не всички видове плесен са еднакво полезни. Някои от тях са изключително токсични. Консумацията на такива видове, както и вдишването на техните изпарения, може да предизвика токсично въздействие върху организма и да доведе до сериозни последици, включително смърт.

Мухълът, който може да се появи върху хляба, е от опасен и токсичен вид. Той произвежда микотоксини – вещества, които са изключително токсични и могат да предизвикат сериозен дискомфорт. Един от най-опасните сред тях е афлотоксин.

Категорично не се препоръчва консумацията на хляб с такава плесен, тъй като това може да доведе до отравяне, алергични реакции и проблеми с дихателната система.

Какво да правим с мухлясалия хляб?

Ами ако просто отрежем участъка с мухъл и консумираме останалата част от хляба? Оказва се, че и това е изключително рисково. Истина е, че корените на гъбичките, правилно наречени субстратен мицел, проникват дълбоко в продукта.

Освен това, хлябът има пухкава и пореста структура, което прави микроскопичните гъбички особено склонни да се разрастват през него. Няма никаква гаранция, че незасегнатият участък е непокътнат.

Това е причината, защо простото изрязване не е решение. Същото важи и за нарязания хляб. Дори ако някои от парчетата изглеждат без плесен, те все още могат да съдържат мицелий и е много нежелателно да се консумират.

Наистина, единственият изход е да изхвърлите засегнатия хляб.

Съветът на Ploshtada.com: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените витамини и минерали на лидера в сферата Vital Concept.

Кои продукти с плесен все пак можем да ядем?

Какво да кажем за други продукти? За някои от тях консумацията е възможна, дори при наличие на мухъл. Това са вече споменатите сини сирена, някои видове сушени шунки, твърди сирена като чедър и здрави плодове и зеленчуци като моркови.

В случай на други продукти, не трябва да се консумират при всякакво наличие на мухъл. Това са преди всичко храни с мека или пореста структура, която е изгодна за разрастване на мицелия. Няма да е безопасно да се консумират мухлясали сладкиши, домати, праскови и нектарини, меки сирена, както и конфитюр. Също така, трябва да се избягват продукти като бобови растения и ядки, ако са засегнати от мухъл, тъй като този вид мухъл може да бъде изключително токсичен.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвайте ни в Telegram ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *