Как да отслабнем с йога?

Отслабване с йога – възможно ли е? Определено смятаме, че отговорът е „да“. В следващите редове ще си поговорим за това.

Какво трябва да знаем за отслабването с йога

Йогата може да ви направи много еластични и уравновесени, дори и в онези дни, в които се чуствате схванати и сковани. Но може ли да свалите килограми, практикувайки редовно? Освен че този спорт може да ви помогне да станете по-уравновесени психически и да подобри качеството ви на живот, може и да ви помогне да изгорите излишните килограми. Известно е, че се горят калории, но това зависи, най-вече от типа йога. 

Кой тип йога е най-подходящ за отслабване

Ако основната причина да започнете с практикуването на йога е отслабване, трябва внимателно да подберете стила, най-подходящ за вашите цели.

Някои видове са прекалено релаксиращи и бавни, за да можете да изгорите каквито и да е мазнини. Те се използват от хора, които имат проблеми с търпението или гнева. Един добър пример за по-натоварваща йога са бикрам и горещата йога. Те се състоят от доста трудни за изпълнение и поддържане позиции. Като добавим и горещата стая, определено бихте изгорили доста калории.

За сравнение можем да използване хатха, която се състои от доста по-нежни пози и стречинг. Подходяща е за всички нива на физическа подготовка. Обикновено тя се практикува в студено помощение, но за целта горене на мазнини, най-добре да е в по-топла. Също така се препоръчва да се концентрирате върху пози, които обхващат по-големите мускулни групи или такива, които обхващат почти всички. Доказано е, че упражнения, които обхващат големите мускули като гръб или крака, са най-ефективни за сваляне на килограми. 

Колко килограми бихте могли да свалите

За да се определи краен резултат, трябва доста фактори да се вземат под въпрос. Един добър пример е колко често практикувате йога. Най-важният е естествено храната, защото независимо колко спортувате, ако примате високо калорийни ястия, целият този труд най-вероятно ще бъде напразно. За най-ефективни резултати, по-добре се консултирайте с диетолог, за да сте сигурни, че ще постигнете мечтаните резултати по най-ефективния и бърз начин. Средно с подходящата диета, хората свалят между 500г и един килограм на месец.

Дишане

Средно статистички, от йогата човек може да изгори от 180 до 400 калории за един час, разбира се в зависимост от стила йога. Един от ключовете за успешното практикуване на йога, съответно за изгарянето на мазнините, е дишането. При една нормална сесия от час, до час и половина, техниките за дълбоко дишане затоплят тялото отвътре и помагат за изхвърлянето на токсините. Допълнително стимулират работата на лимфната система и ограните, помагайки за изхвърлянето на водното тегло от тялото.

Натоварване

За изненада на повечето хора, не е задължително да се съсредоточите само върху комплексни упражнения или с най-голяма динамика. Особено за начинаещите, дори и по-бавните стилове, като възстановяваща йога, могат значително да помогнат за отслабването. Причината за това е стимулирането на нервната система, която влияе на дишането и на храносмилането доста позитивно. Резултатът е сваляне на излишните килограми. 

Един от най-важните фактори за постигането на дългосрочни резултати е постоянството. Ако желаете да задържите постигнатото, ще трябва да практикувате поне няколко пъти седмично. Така едновременно ще поддържате добра физическа форма и нисък процент подкожни мазнини, но и добро състояние на духа и вътрешно спокойствие.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *