Естроген – симптоми за дефицит в женския организъм

Естроген е основен хормон, срещащ се по-често при жените, стимулиращ сексуалното развитие и помага за поддържането на репродуктивна система. Той е особено важен за менструалния цикъл. До голяма степен се произвежда от яйчниците. В мъжкия организъм този хормон също е наличен, но в много по-малко количество. Нормално е нивата на естроген да се покачват и спадат, тъй като контролират важни процеси в тялото.

Ниският естроген се наблюдава при жените на по-зряла възраст, което означава, че може да преминават към менопауза. Разбира се, с намаляването на нивата на естрогена, се намалява и сексуалното развитие.

Какви са симптомите на естрогенен дефицит?

Жените, които имат нормален и редовен менструален цикъл, не бива да се притесняват за недостиг на естроген. От друга страна обаче, липсата на менструация ни подсказва, че има естрогенен дефицит. Ето няколко симптоми, на които трябва да обърнем внимание:

 1. Горещи вълни – най-често срещаният симптом при менопауза.
 2. Нарушение на съня – ритъмът на съня се променя и влошава, чувства се умора. Запазването на съня е трудно, когато има недостиг на естроген.
 3. Промени в настроението – тези симптоми се наблюдават и по време на менструален цикъл, но когато има липса на женския полов хормон, тогава тези състояния като безпокойство, напрежение, раздразнение могат да се увеличат.
 4. Разпределение на телесните мазнини – когато има липса на естроген, тогава организмът ни произвежда повече тестостерон, което може да доведе до напълняване. Мъжкият полов хормон променя разпределението на телесните мазнини и тогава те се натрупват повече в коремната област.
 5. Косопад – естрогенът стимулира корените на косата и когато има липса на такъв, косата пада.
 6. Суха кожа
 7. Намалено сексуално желание и болезнен полов акт.
 8. Чувствителност на гърдите.
 9. Безплодие – намаляването на естроген може да попречи на овулацията и да се затрудни забременяването, което води до безплодие. 
естроген
Ако се съмнявате, че имате понижен естроген, консултирайте се с доктор

Как се отразява ниският естроген на тялото на жената?

Недостигът на естроген повлиява на тялото на жената по различни начини. Зависи в кой етап на сексуалното развитие е. 

 • Може да забави пубертета или да предотврати половото развитие.
 • Най-често се среща в менопауза и води до болезнен секс, по-ниско сексуално желание и горещи вълни.

Как можем да увеличим нивото на естрогена?

Задължително трябва да промените начина си на живот: 

 1. Поддържайте нормално телесно тегло – поднорменото тегло е един от признаците за ниски нива на хормоните. Трябва да получавате правилното количество калории всеки ден.
 2. Упражнения – ако прекалено много тренирате, преуморявате тялото си и това допринася за нисък естроген. Правете упражнения умерено. 
 3. Намаляване на стреса – почивайте си повече, разсейвайте се с нещо приятно, избягвайте проблемни ситуации. Стресът може да доведе до дисбаланс на хормоните, които регулират репродуктивната ви система. Сведете стреса до минимум, за да може тялото ви да поддържа добро състояние на хормоните ви.
 4. Здравословен сън – наспивайте се добре, сънят е най-важната част от нас. Без сън не можем да функционираме добре, а когато не можем да функционираме добре, съответно не можем да вършим работата си добре или дори да бъдем адекватни. Сънят е много важен за нашето здраве, защото в противен случай вредим на самите себе си. Възрастните се нуждаят от седем до девет часа сън всяка нощ, за да могат хормоните им да функционират правилно.
 5. Соя – тя помага за лечение на нисък естроген. Соята може да намали симптомите на менопаузата. Преди всяка една жена да приема соя или соева добавка, задължително трябва да говори със своя лекар.

Дефицитът на естроген може да възникне и в по-ранна възраст. Стресът и силно поднормено тегло биха довели до това. Ако забележите някои от гореизброените симптоми, посетете вашия лекар и обсъдете начини за справяне със симптомите. Посещавайте гинеколог, тъй като той ще установи недостига на естроген и може да го компенсира с медикаменти. 

Автор: Деница Василева

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *