Кои плодове и зеленчуци е полезно да ядем с кората?

Изглежда странно, но някои плодове и зеленчуци е по-добре да ядем с кората, защото в нея се съдържат много повече витамини и фибри, отколкото във вътрешността на продукта от растителен произход, който консумираме. В тази статия ще ви запознаем с полезните свойства на консумацията на небелени плодове и зеленчуци.

Круши, праскови, сливи

Може обелките на крушите, прасковите и сливите да изглеждат мъхести и неприятни, но е добре и те да бъдат изяждани, заедно с целия плод. В кората на крушите се съдържат до 48% антиоксиданти, което е полезно за цялото тяло. 

Ябълки и кайсии

При ябълките и кайсиите, най-високо съдържание на витамин С и А се съдържа в кората. Също и неразтворими фибри, които действат добре на стомашно-чревния тракт.

Домати

При доматите на високото количество от полезните флаваноиди е тъкмо в кората. Този антиоксидант има мощно противовъзпалително действие. Затова е добре да хапвате доматите с ципата, освен ако нямате храносмилателни проблеми, тъй като обвивката на домата дразни стомаха и червата. 

Киви и краставици

Голямо количество витамин С се съдържа в кората на кивито. Затова колкото и мъхесто да ви се струва, похапвайте този плод с кората. В кората на краставиците се съдържат фибри, калий и витамин К. 

Тиквички и патладжан

Повърхността на тези два зеленчука е богата на фибри, магнезий, флавоноиди. Вътрешната им част обаче е съставена от вода, предимно, затова за да получите пълните ползи от консумацията им, похапвайте ги с кората. Има много рецепти за тиквички и патладжан, приготвяни с кората.

Цитруси

Кората на цитрусите съдържа витамини, антиоксиданти, фибри, минерали. Затова, консумирайте ги с кората. Може да горчи, но е полезно. Избирайте плодове, които не са обработени с парафин, за да не се натровите от кората.

loading...

3 thoughts on “Кои плодове и зеленчуци е полезно да ядем с кората?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *