Д-р Мясников разкри най-ефективните продукти срещу атеросклероза

Водещият Александър Мясников, който е лекар-кардиолог, отново ни дава полезни съвети как да поддържаме здравето си, като този път на фокус е темата за храните, които предпазват от атеросклероза.

Това коварно съдово заболяване влошава състоянието на съдовите тъкани, като повишава риска от инфаркти, инсулти и тромбоза. Според д-р Мясников има няколко вида храни, чиято консумация е отлична превенция и ще ни осигури надеждна защита от атеросклероза и свързаните с нея други здравословни усложнения. Те са също така включени в списъка на най-ефективните продукти с терапевтичен ефект, оповестен от новозеландски изследователи , като се счита, че могат да предпазят успешно организма от сърдечно-съдови болести. Да ги разгледаме малко по-подробно.

Чесън

Освен, че е вкусен, чесънът е страхотно лекарство срещу повишен холестерол, който се натрупва в кръвоносните съдове и влошава здравето ни. Редовната консумация на чесън може да ни направи много по-здрави и да засили имунитета ни.

Плодове и зеленчуци

В тях се съдържат много полезни вещества, затова, ако искате да се предпазите от атеросклероза, непременно  ги включете в менюто си. Ето кои са най-полезните за здравето на сърцето: ананас, гъби, грозде, черни боровинки, сини сливи, череши, спанак, киви, броколи, артишок, лимони, маслини портокали, нар, касиси, червени боровинки, годжи бери, сини боровинки, пипер, ягоди, брюкселско зеле, червено цвекло.

череши
Консумацията на череши помага в битката с атеросклерозата
Ядки и семена

За да поддържате сърдечно-съдовата си система в отлично здраве, трябва да похапвате ядки и семена, които са богати на фибри и мононенаситени мазнини. Освен това в тях се съдържат различни антиоксиданти, селен, витамин Е и елагова киселина, които защитават артериите от лошия холестерол. Само около 30-50 гр. ядки дневно могат да ви предпазят от много здравословни проблеми.

Тъмен шоколад

Доказано е, че ако консумирате 40 грама тъмен шоколад на ден, това облекчава симптомите при болни от атеросклероза, а за останалите има много по-малък шанс да се разболеят. Дори са проведени експерименти, които недвусмислено показват, че хората на възраст, които консумират сладкото изкушение, са повишили с около 50% процента своята физическа издръжливост. При изследванията са наблюдавани мъже и жени на 70-годишна възраст с тежка форма на атеросклероза и резултатите са забележителни. Затова, ако искате здраво сърце, не пропускайте да се подсладите с малко тъмен шоколад.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *