Студова алергия – какво е това и как да се предпазим?

Алергията е явление, което не можем да се предвиди. Хората са склонни да мислят, че не страдат от никакви алергии, докато не бъдат изненадани с поява на реакция, приличаща на алергична.

За съжаление, неуязвими няма.

Причините са комплексни и най-често са свързани с отслабване на имунитета. Различните видове алергии могат да засегнат повече или по-малко хора, в зависимост от това доколко са податливи и какви са заобикалящите условия, освен вътрешното състояние на организма.

Типична реакция в силно студеното време е т. нар. студова алергия. Най-често тя се проявява при ръцете и лицето, тъй като се оставят открити.

Тази алергия се характеризира се със силно зачервяване на кожата, водещо до напукване, сърбеж и болка, която се усеща до костите. При ниски температури се свиват капилярите и така се намалява кръвообръщението. Добре е диагнозата да се установи от дерматолог, който да назначи адекватно на състоянието лечение. Ако не се вземат мерки навреме, може да се стигне до усложнения. Важна е обаче и профилактиката, която се състои в следване на простички правила:

  • Пазете имунитета си. Не се лишавайте от разнообразна храна, богата на полезни вещества. Борете се със стреса със средства, с които разполагате.
  • Не допускайте премръзване: носете ръкавици. Срещат се хора, които не обичат да носят ръкавици, но всеки трябва да знае, че зимата не е сезон, в който се показват прелести – ТРЯБВА да се носят ръкавици, шал и шапка. Приемете ги като разкрасителни аксесоари, защото освен предпазваща, те играят и естестическа роля.
  • Не забравяте да сложите крем на лицето и на ръцете си, НО НЕ НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕЗИ ИЗЛИЗАНЕ НАВЪН! Нанесете и втрийте крема поне 10-15 минути преди да пристъпите в студа извън дома. В противен случай кожата ви ще се олющи поради факта, че е хидратант и не е попила добре. И ефектът от крема ще бъде обратен.

loading...

One thought on “Студова алергия – какво е това и как да се предпазим?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *