Шеф Токев с много важен съвет за коледното меню

Шеф Андре Токев е един от най-известните български кулинари в настоящия момент. Той доби широка популярност като жури в предаването „Мастършеф“, а освен това има и успешни ресторанти в София. Български шеф с немско възпитание и прецизност, Андре Токев може да превърне готвенето в истинско приключение.

Шеф Токев даде интервю за Zdrave.to, в което той сравнява храненето с математическо уравнение.

„Яденето е математика, уравнение. Колкото повече калории сте поели, толкова трябва да извадите после от уравнението. Ако в продължение на 5 дни ядете по 1000 калории повече, направете си сметка – 1000 калории по 5 дни са 5000 калории отгоре. Това ще рече, че следващите дни трябва да ядете по-ниско калорични храни. Ако сте прекалили с по-мазно месо, с обилни гарнитури, които са доста калорични, ще наблегнете на зеленчуци. През тези месеци има туршии, които са полезни, кисело зеле, така че са налице доста неща, които могат да се хапват след празниците, които да ни намалят и калориите, а съответно и килограмите“, споделя той.

Шеф Андре Токев даде много важен съвет на българските домакини относно менюто по Коледа. Той заяви следното:

„На тези, които искат да приготвят коледното си меню вкъщи, от години давам един съвет – късно вечерта на 24-ти леко да запекат месото и след това да го оставят във фурната на 82-83 градуса цяла нощ. Месото трябва да се пече на бавен огън. Дали ще готвите свинско, пуешко или патица, температурата, която ви казвам, е универсална за силни мускулни части като бут, плешка или цяла гъска.

Ако обаче сте решили да приготвите например свинско или говеждо филе, то не се готви цяла нощ, затова е добре да се придържате към рецепта. Мазнината, която се използва при печене, също е в зависимост от това от коя част на животното е месото – например на патицата и гъската не трябва да слагате никаква мазнина, защото те имат достатъчно. Свинското може да се намаже съвсем леко с някаква мазнина, за да се запечати в началото, но после то си пуска. „

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *