Шеф Михалчев – ексцентричният майстор на японските ястия

Ако попитате Шеф Петър Михалчев с какво би впечатлил една изискана дама, той без секунда колебание ще ви отговори, че това ще бъде кайсеки плато. Това са различни ястия в малки количества, съчетани в едно – например салата, скариди, плодове, водорасли, пиле.

Топ готвачът неслучайно избира японско ястие – нали е 

майстор на японската кухня.

А в Япония „кайсеки” всъщност е много интересно място с топъл извор, от който монасите си вземат вода. Но правят и още нещо. За да намалят чувството на глад, на корема си привързват топъл камък. А от всичко, но по малко е философията за култура на минималистично хранене, която споделя и Шеф Михалчев.

Затова и успяват да наложат заедно със съпругата си Ина Михалчева японската храна чрез своя ресторант „Мияби”, открит през 2011г.

Но преди Петър Михалчев да стане топ звезда в кулинарията и жури в кулинарното предаване „Мастършеф„, трябва да измине доста дълъг път.

Петър Михалчев

За своето

увлечение по кулинарията

Михалчев споделя, че започва по времето, когато още не е стигал печката. Много обичал да наблюдава как баба му Кина правела тулумбички. Но на кулинарията като на своя професия поглежда, както той казва:”чак когато акълът си влезе в кутията”. А това става след като завършва Гимназията по машиностроене и кара курсове, за да получи диплома от ТОХА.

През годините преминава 

с успех през най-различни курсове

и така е и до момента. Прави го заедно със съпругата си, която е и негов съмишленик. Често ходят до Япония, а това, че Шинзо Абе, премиерът на Япония, при посещението си у нас избира тях две седмици да приготвят храната за него и делегацията му, им носи огромно удовлетворение.

Прочетете още: НЕВЕРОЯТНИТЕ ТАТУИРОВКИ НА ШЕФ МИХАЛЧЕВ (СНИМКИ)

„Ние сме работещи собственици и винаги сме се подкрепяли един друг” – споделя за тандема със съпругата си Шеф Михалчев. Затова и разбирателството между тях и общите им виждания, стремежът им към новото и предизвикателното, ги кара да вярват в успеха на японския си ресторант. А той наистина е престижен.

Михалчев е горд от признанието на много японци, че в готвенето на японска кухня са по-добри от някои техни готвачи. 

Петър Михалчев

Въпреки че предизвикателствата пред семейство Михалчеви не са малко, може би едно от най-големите е 

да наложат японската храна,

която не е само суши. Когато двамата отварят „Мияби”, очакванията на всички са за ресторант като всички други – с акцент върху суши. Но те решават да акцентират върху сезонните японски ястия, като, разбира се, има и суши. Доста се чудят дали ще имат клиенти в началото, тъй като пускат менюто си без снимки на ястията, а само с японските им наименования и с описанията им. За тяхна радост хората бързо „се престрашават”, а и менюто е много разнообразно и става все по-богато през годините. 

Михалчев твърди, че останалите японски ресторанти готвят само 1/3 от това, което правят те. А пък той е постоянен в амбициите си. Когато се прибират с Ина от Япония, винаги си носят от там продукти и посуда.

Петър Михалчев смята, че напоследък в България японската кулинария се приема все по-сериозно. Разказва, че новият японски посланик в страната пристига с готвач, работил в известен ресторант в Киото с две звезди Мишлен. С гордост Шеф Михалчев споделя: „Той беше изключително впечатлен, че ние с Ина приготвихме японската храна с български продукти чрез заместване. Примерно плода умебоши със слива, японския ориз с абсолютно български ориз, използвахме черноморска риба и наши зеленчуци”.

Петър Михалчев

Като друг пример за вдигане на кулинарното ниво Шеф Михалчев посочва и факта, че „Мастършеф” се превръща в предаване с много фенове и сред малките зрители. Според него това е

„един много голям трамплин”

за тях, ако решат занапред да се отдадат на кулинарното изкуство и по-точно на източното. Това обаче съвсем не е лесно. Михалчев го постига заедно със съпругата си благодарение на качества като прецизност и постоянство. Малка част дори от колегите му издържат на японското темпо на работа – от 9:00 ч. сутрин до 2:00 ч. след полунощ без прекъсване. Изборът на хубави продукти и подходящи техники също е важен.

А вкъщи – там основно готви Ина Михалчева. И Михалчев, и синът им обичат боб, но тя прави често и пълнени чушки. От японските ястия семейството много харесва оякодон – пиле с ориз и яйца, а буквално преведено от японски е „родител и дете върху купа с ориз”.

Петър Михалчев

Шеф Михалчев и съпругата му съжаляват, че пандемията осуетява заминаването им в Япония през април. Надяват се обаче да могат да посетят за пореден път страната на изгряващото слънце и да се върнат с нови рецепти, посуда и техники.

Неслучайно емблемата на „Мияби” е тануки – енотовидно куче,  

символизиращо гостоприемството в Япония.

Така, както е гостоприемен и ресторантът, една от сбъднатите мечти на Шеф Михалчев.

Но той не спира да се развива и следващото предизвикателство, към което се стреми, е да стане Фугу майстор. „Тази диплома за Фугу майстор ми е мечта, въпреки че тази риба няма как да се приготви в България, тъй като тя не се внася”. И той ще успее, защото има до себе си обичта и опората на съпругата си.

А дотогава – усмивката на тануки ще ви посреща в „Маяби”, а Шеф Михалчев със своя екип ще се погрижи да изпитате удоволствие от храната. Дори и да не сте вкусвали никога японско ястие, заведението на шеф Михалчев е отлично място да стартирате и да опитате нещо ново. Можете да бъдете напълно убедени, че в „Маяби“ ще вкусите автентичния японски вкус точно така, както биха ви го приготвили и в Страната на изгряващото слънце. Е, ще се осмелите ли?

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *