Защо е по-добре да пием вода, когато е топла

Сигурно сте чували от различни места, че е по-добре да пием топла вода, а не студена такава. Това е вярно. Има основателни причини да правите така, подкрепени от науката.

Лекарите казват, че студената вода може да предизвика мигрена. Обратно на това, топлата такава подобрява храносмилането. Топлата вода спомага и тялото ни да се изчисти от токсините.

По-често пием студена вода, отколкото топла. Особено когато е лято. Но не е лошо да преосмислите този си навик.

Нека си поговорим за консумацията на топла вода и ползите от това. Може би ще се уверите, че е по-добре да правите така занапред.

Топлата вода спомага за по-добро храносмилане

Това е факт. Студената вода предотвратява разтварянето на мазнините и забавя нашето храносмилане. Топлата вода действа точно по обратен начин.

Една чаша топла вода помага на нашето храносмилане. Така по-лесно ще усвоим хранителните вещества, от които имаме нужда. Можем да избегнем и различни проблеми, свързани с този процес в нашия организъм.

Топлата вода помага на дихателните органи

Това е друг съвет, идващ от лекарите. Напълно възможно е студената вода да предизвика възпаление на лигавицата на дихателната система. Това увеличава риска от респираторни инфекции и проблеми с гърлото.

Обратно на това, топлата вода облекчава гърлото и успокоява раздразнението.

Именно поради всичко това, препоръчително е хората, страдащи от респираторни заболявания, да пият топла вода. Същото важи и за хората, искащи да елиминират наличието на сухота в устата. Нещо често появяващо се сутрин.

Нормализира кръвообращението

Знае се, че студената вода стеснява кръвоносните съдове. Топлата вода ги разширява. В резултат на всичко това, кръвоснабдяването на органите и тъканите ви ще се подобри. Така тялото ни ще може по-добре да отстранява токсините.

Топла вода и нервна система

Доказано е, че ниската температура може да причини главоболие. Има подобни ефекти, които могат да настъпят вследствие на консумация на студена вода. Ако по принцип страдате от мигрена, трябва да избягвате студената вода.

Топлата вода действа точно по обратен начин – успокоява главоболието и се справя със спазмите.

Препоръки

Експертите съветват, че всеки човек трябва да консумира средно между 1,5 и 2 литра вода на ден.

Ако не пиете достатъчно вода, това може да доведе до различни проблеми. Включително: черен дроб, бъбреци, храносмилателна и имунна система.

Ако пиете редовно вода, по този начин ще помогнете на вашите стави и ще увеличите устойчивостта на сухожилията.

Когато пием много вода, рискът от камъни в бъбреците намалява. Същото важи и за инфекциите на пикочните пътища – водата е отлична превенция на този проблем.

loading...

5 thoughts on “Защо е по-добре да пием вода, когато е топла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *