Внимание! Ето как да познаем т.нар. „тиха пневмония“

Голяма част от вирусните инфекции, които са присъщи за всеки сезон, преминават по-леко. Понякога обаче обикновената настинка или грип може да ви повалят и да се окаже, че имате пневмония.

Обикновено тя не се разпознава лесно и това крие опасности. Може да се развие латентно и с течение на времето състоянието ви да се влоши.

Има типични признаци на т.нар. тиха пневмония, по които да я разпознаете и да предприемете съответните действия:

Повишена сърдечна честота

Ако имате пулс с честота повече от 100 удара в една минута, на всяка цена потърсете лекар. Ускореният пулс е първият признак за пневмония.

Болки в гърдите

Премине ли инфекцията към белите дробове, докато кашляте, може да ви заболят гърдите. Продължи ли да ви боли и след пристъпа на кашлица, може би става въпрос за пневмония.

Упорита „влажна” кашлица

По принцип, когато храчката се отделя при кашлица, това означава, че тялото се стреми да изхвърли слузта. Обаче ако кашлицата е все „влажна”, може да отхрачвате, това обаче да не ви  облекчава за дълго.

Трябва да сте сигурни, че не става въпрос за пневмония, затова се консултирайте с лекар.

Прочетете още: Силната имунна система – основно оръжие срещу рака

Оцветени с кръв храчки

Забележите ли, че храчките ви са кървави или с ръждив оттенък, за съжаление инфекцията вече е влязла в белите дробове. Посещението ви при лекар е неотложно. Това е сигурен признак на тиха пневмония.

Силно втрисане

При силно втрисане и температура над 37° се предполага началото на пневмония. Не трябва да „смъквате” температурата, все пак тя е ответна реакция на организма, а веднага да потърсите лекар.

Трудно дишане

Затрудненото дишане, дори да не е придружено с кашлица, също е един от симптомите за пневмония. То означава, че инфекцията е вече дълбоко в белите дробове. Те изпитват кислороден глад и затова дишате трудно.

Ако веднага не се потърси Бърза помощ, недостатъчният кислород в кръвта може да предизвика виене на свят и да се загуби съзнание.

Пневмонията е изключително сериозно заболяване и нито един от симптомите й не трябва да се подценяват. По-добре е да вземете мерки навреме, за да не се стигне до големи усложнения.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *