С тези рецепти Бай Васил лекува инфекции и подсилва организма

От около 3600 растителни вида в България над 700 от тях имат лечебни свойства. Страната ни заема лидерско място по износ на билки. Те са високо ценени заради високия процент на биологично активни вещества в тях – витамини, алкалоиди, полизахариди, гликозиди, танин и др.

Народната медицина от векове използва билките за облекчаване на различни състояния и лечение на болести. И днес има билколечители, които със своите познания за билките могат да ни помогнат да се предпазим от инфекции и да подсилим имунната си система преди идването на сезона на вирусите.

Васил Дамянов от Стара Загора е известен билколечител, който дава полезни съвети за приложението на билките като чай.

Прочутата рецепта на Бай Делчо от Пловдив срещу шипове

Бай Васил споделя, че качествата на липовия чай са признати по целия свят, но хубави чайове за укрепване на организма са и  мурсалският и пиринският чай. Той препоръчва и билкова комбинация от мащерка, риган, мента и цвят от бъз, като получената напитка е не само ароматна и тонизираща, но и засилваща защитните сили на организма.

Билколечителят обаче обяснява, че към използването на билки трябва да подхождаме информирано и внимателно, защото ако имаме заболяване, конкретният чай може да навреди.

Времето за варене и запарване на чая зависи от използваните части на растението – корени, листа, цветове, плодове. Бай Васил уточнява, че корените се варят поне 10 минути, до 5 минути – листата и стръковете, а от цветовете и плодовете се прави само запарка.

В зависимост от заболяването от дадена билка може да се пие 100 мл чай дневно, а при друго заболяване – 200 мл. Все пак лечителят предупреждава, че някои хора или имат слаба имунна система, или може да са алергични към мента, жълт кантарион, мащерка и др.

Бабина душица или мащерка – най-българската билка

Той напомня на тези, които искат да събират билки, че има тънкости както при брането и сушенето на лековитите растения. Смята, че не е най-добрият начин сушенето на билките да става в сушилня, където се нагряват до 70° или се използва вентилатор. Най-добре е това да става при естествени условия например под навес върху дъсчици. Разбира се, това е възможно, когато билките са предназначени за собствени нужди и не са в промишлени количества.

И тъй като Васил Дамянов събира билки и ги изучава вече 30 години, можем да му повярваме, че дори с 2-3 билки можеш да помогнеш на някого, стига да притежаваш за това нужните знания и опит.

А всеки от нас може да си приготви билков чай, с който да тонизира тялото си и да го направи по-устойчиво на настинки и вируси. Природата се е погрижила за нас, стига да й се доверим и да се погрижим за здравето си с помощта на хора като бай Васил.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *