Спирулина – суперхраната, която ще ви зареди със здраве

Ако се питате какво точно представлява спирулина, веднага бързаме да ви отговорим – този Божи дар е всъщност един от видовете водорасли и притежава синьо-зелена окраска. А лечебните му свойства вече намират широко приложение в съвременната медицина. Всъщност, познати са около 15 разновидности на ценното водорасло, но само три от тях са определени от специалистите като най-подходящи за лечение, тъй като имат добра хранителна стойност и са с доказани лечебни свойства. Техните латински наименования са Spirulina fusiformis, Spirulina maxima и Spirulina platensis.

Продуктът спирулина се използва както за повишаване на имунитета, така и като ефикасно средство срещу инфекции и вируси. След като попадне в човешкия организъм спирулина способства за повишаване синтеза на цитокини и антитела, които ни защитават при атака от различни заболявания. Също така, е и прекрасен източник на микроелементи, витамини, незаменими мастни киселини, протеини, есенциални аминокиселини и още много полезни вещества.

Твърди се още, че подпомага и размножаването на полезните бактерии в чревната флора, същевременно потиска апетита, както и повишава жизнената способност, помагайки в борбата с умората. Доказано лечебно въздействие има и върху болестта ADHD / хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието/. Спирулината е също и една от най-добрите превенции срещу рак на устната кухина.

спирулина
спирулина
Суперхрана

Можете да разчитате на нея когато тренирате, защото тя ще ви зареди с необходимата енергия. Благодарение на веществата, които съдържа, спирулината помага за лесното изгаряне на мазнините и подобрява значително метаболизма. Хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания също ще бъдат облекчени, защото тя регулира кръвното налягане и понижава нивата на лошия холестерол.

Препоръчителен дневен прием и странични ефекти

Специалистите са категорични, че между един и осем грама спирулирана, приемана редовно всеки ден, е достатъчна за да получите ефект и да се радвате на по-добро здраве. Тя се продава като хранителна добавка и може да бъде във вид както на таблетки, така и на люспи, капсули, дори пудра. Точната доза може да определи вашият лекуващ лекар, защото тя е различна в зависимост от болестта, която ще лекува, годините и здравословното състояние на пациента.

спирулина
спирулина

Въпреки, че нежеланите странични ефекти при прием на спирулина са голяма рядкост, /разбира се, когато сте избрали надежден доставчик, предлагащ висококачествен продукт/, трябва все пак да споменем, че са възможни някои реакции. Например гадене, повишена телесна температура, стомашно разстройство, по-голяма нужда от течности, сърбеж по кожата, а понякога и тревожност или известни нарушения на съня.

Засега подобни нежелани ефекти са много рядко явление и обикновено са свързани с факта, че хората купуват хранителната добавка от нелицензирани доставчици, без контрол върху качеството. Цената на спирулина е напълно достъпна за всеки, така че, не поемайте ненужни рискове и пазарувайте само от надеждни и проверени места.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *