Признаците, които загатват за слабо сърце

Сърдечната недостатъчност или слабото сърце, както е по-популярно, е един от най-разпространените клинични синдроми в кардиологията.

Слабото сърце се получава след различни структурни и функционални нарушения в работата на сърцето. Те възпрепятстват неговата способност както да пълни, така и да изпомпва кръвта от камерите.

Основните прояви на сърдечна недостатъчност са следните:

  • Болки в гърдите

Често се случва да имаме болки в гърдите, които има вероятност да са причинени от слабост на сърцето. Всъщност може да боли не само вляво, но и да има неприятни усещания понякога в челюстта, ръцете и раменете. При чести и продължителни болки в тези участъци е препоръчително да се отиде да лекар.

  • Задушаване и трудно дишане

Ако не можете да ходите бързо повече от 10 минути, без да почивате, вероятността да имате проблем със сърцето е голяма.

Понякога недостиг на въздух може да се усеща дори и в най-обикновена ситуация или  по време на сън.

Не трябва да игнорирате тези симптоми, ако например преди няколко години сте ги нямали.

  • Постоянна умора и безсъние

Може би не отдавате постоянната си умора на проблеми със сърцето. Но и ако страдате от безсъние, в комбинация тези две неща вече със сигурност са знак за слабо сърце.

Известно е, че ако човек се уморява бързо, обикновено след около седмица го покосява инфаркт. Без да изпадате в паника, трябва да се замислите сериозно, особено ако усетите, че дори по време на почивка се чувствате уморени.

  • Грипоподобни симптоми

Много от симптомите, специфични за сърдечните проблеми, приличат на грип – гадене, студена пот, бърза умора. Дължат се на затруднения приток на кръв и недостатъчното количество кислород, което постъпва в кръвоносната система.

  • Подуване на краката

Понеже слабото сърце причинява лошо кръвообращение по периферните участъци на тялото, всички течности се трупат под кожата и така се подуват и краката. Обикновено това става вечер и ако подуването не е много голямо, не е толкова опасно. Но ако ходите трудно, а сутрин не можете да станете от леглото, имате сериозен сърдечен проблем.

  • Често виене на свят

То може да означава слабо сърце, ако при това имате сърдечният ви ритъм е ускорен. Причината е слабият капацитет на сърдечната клапа.

  • Постоянна кашлица

Течности могат да се натрупат и в белите ви дробове и това да води до трудно дишане и кашлица. Често тя е досадна и упорита, придружена понякога и с розова пенлива слуз.

  • Тревожни състояния

Склонността към безпокойство е много характерна за хората със слабо сърце. Тя е резултат от депресия, стрес и различни панически разстройства. Като последица от тревожността се получава високо кръвно налягане и тахикардия, водещи до коронарна болест.

  • Промяна на кожата

С намаляване притока на кръв поради неефективна работа на сърцето, кожата побледнява или става синкава. Много често това се получава в резултат на шока при хората с инсулт или инфаркт.

Ако пък по кожата се появят необичайни петна или обрив, също и при херпес зостер и екзема, може да се мисли за проблеми със сърдечния мускул.

Въпросите, свързани с диагностицирането и лекуването на слабото сърце, трябва да се решат от специалист кардиолог.

Преди всичко е важна профилактиката, свързана с възможно повече движение, правилно хранене и елиминиране на застрашаващи здравето на сърцето вредни навици като алкохол и тютюнопушене.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *