Подхранване на домати в градината – ето как да го сторим

За здрава реколта, подхранвайте доматите, съветва опитен градинар. Ние се вслушахме в неговите съвети и ви даваме някои насоки за подхранване на растенията. Следвайки неговия съвет, сме ви подготвили няколко стъпки, които ще опазят реколтата ви и ще ви дадат желания добив домати. Чрез тях ще постигнете мечтаната реколта.

Какво им липсва на вашите доматени насаждения?

Възможно е да се определи, какво точно липсва на доматите, само по външния им вид – според това как изглеждат листата и стеблата. Наблюдавайки растенията, можем да кажем, какво трябва да се добави за по-добро тяхно развитие..

При жълтеникави листа, които изсъхват и бавен растеж на самата култура, доматите се нуждаят от азот. Така пише в дебелите книги по градинарство.

Ако листата, а и части от стъблото стават лилави, то знайте, че те се нуждаят от фосфор.

Ако ръбовете на листата са сухи, това говори за недостатъчно калий, който може да се набави по естествен начин. Прочетете по-долу как.

При листа, покрити с жълти петна, има недостиг на магнезий, но това да не ви отчайва, поправимо е.

Деформацията на листата и стъблата е причинена от недостатъчно калций, но с малко яйчени черупки, растенията ще живнат.

С какво е най-добре да бъдат подхранвани доматите?

Йод

За подхранка с йод, изсипете 10 капки от него в кофа с 10 литра вода – това е течността, която ви е нужна. Пръскайте всеки храст по 1-2 пъти седмично с 0,5 л. разтвор и ще има ефект.

Чесън

5 скилидки чесън трябва да се залеят с литър вряща вода и да престои сместа на топло място, задължително е мястото да не е студено или хладно. Добавете 1 с.л. от разтвора към литър вода и поливайте растенията два пъти седмично, така ще ги подхраните.

Дрожди

Към дестилирана вода без хлор, добавете 100 гр. мая и половин супена лъжица захар. Покрийте разтвора с марля, дръжте на топло и разбъркайте отвреме навреме. Подхранката е готова, когато приключи ферментацията. Една чаша от сместа се разрежда с 10 литра вода. Всеки храст с домати се полива с 1 литър смес, веднъж месечно.

Черупки от яйца

Счупете 2-3 яйца в трилитров буркан и полейте с гореща вода. След като сместа престои 2-3 дни, поливайте два пъти месечно растенията със сместа. Това подхранва растенията с калций.

Утайка от кафе

Утайката от кафе обогатява почвата и подпомага растежа на растенията. Благодарение на тази подхранка, растенията получават азот и кислород.

loading...

3 thoughts on “Подхранване на домати в градината – ето как да го сторим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *