Никога не хвърляйте обелките от банани, защото те вършат чудеса

Повечето хора хвърлят обелките на бананите, след като ги похапнат. Но ние ви съветваме – недейте да го правите повече! Не за друго, а защото обелката на този вкусен плод може да свърши куп чудеса в различни ситуации. Когато пак си купите банани, запазете корите.

Има страхотни неща, които можете да постигнете благодарение на обелките на банана. Ще ви предложим някои от тях. Сигурни сме, че след като се запознаете с ползите от тези обелки, повече никога няма да си помислите да ги изхвърлите.

Ето и ползите:

1. Банановата кора намалява акнето

Вероятно сте наясно, че бананите съдържат много витамин С и Е. А освен това, налице са още калий, цинк, желязо и манган. Всички тези вещества намаляват възпалението на кожата и предотвратяват появата на акне. Освен всичко това, в бананите се съдържа много лутеин и каротеноиди, които представляват мастноразтворими съединения, спомагащи за борбата с възпаленията и акнето.

Какво да направим?

Разтрийте банановата кора върху кожата си и оставете за време от около 5-10 минути. След това изплакнете кожата си. Два пъти дневно повтаряйте и ще се радвате на супер резултати.

2. Кората от банан се бори с бръчките

Добри новини за всички жени – банановите кори се справят перфектно с бръчките!

Какво да направим?

Разтрийте банановата кора върху кожата си и я оставете да престои 30 минути или пък цяла нощ. След това измийте лицето си и го овлажнете с подходящ хидратиращ крем. Хубаво е да повтаряте три пъти седмично.

3. Полират сребро

Ако вашето сребро започне да губи от своя блясък или пък се замърси, можете и тук да използвате банановата кора. Нейната вътрешна част съдържа полезни вещества като калий, които спомагат за почистването на метални предмети.

Какво да направим?

Сложете бананите в миксер. Добавете и половин чаша вода. Смесете, докато се получи паста. Разтрийте среброто с пастата за няколко минути.

4. Спомагат за отстраняване на парчета, заседнали в кожата ви

Сигурно често ви се е случвало, например, някоя треска или друго парченце да се забие в кожата ви. Това не е никак приятно. Тук обаче банановите обелки могат да помогнат. Те съдържат много ензими, които имат свойството да „издърпват“ чуждите обекти в кожата ви.

Какво да направим?

Узрялата бананова кора нанесете върху засегнатата част на кожата ви. Оставете да подейства за около 15 минути. Внимателно след това извадете треската.

5. Представляват страхотна натурална тор

Ако добавите бананова кора в пръста, където сте засадили цветя или зеленчуци, това ще ви помогне в оторяването. Корите от банан имат много калций, магнезий, сяра, фосфати, калий, натрий и други подобни полезни вещества. Те спомагат за възможно най-здравословен растеж на вашите растения.

Какво да направим?

Нарежете бананите на малки парчета и ги заровете под растението. В идеалния случай – до самите му корени. Веднага засадете растението.

Това са само част от ползите, които можете да извлечете от обелките на банани. Затова не ги изхвърляте! Е, готови ли сте да пробвате?

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *