Масло – трябва ли да го държим в хладилника, или не?

Ако се проследи произхода на маслото, ще се установи, че то се появява още в древността с опитомяването на животните.

Разбира се, при производството на съвременното масло се използва пастьоризиране, за да се избегне пренасянето на болествотворни бактерии. Днешните технологии позволяват изключването на вредни съставки и почти нулева загуба на полезни вещества.

Нерядко обаче възниква въпросът как да съхраняваме маслото, защото е млечен продукт и би трябвало да няма такава трайност като меда, например.

Трябва ли да съхранявате маслото в хладилника?

Повечето хора държат маслото на студено в хладилника, за да не се развали. В резултат на това то се маже по-трудно на препечена филийка и в този случай обикновено се прибягва до замяната му с маргарин.

Маргаринът обаче не е естествен здравословен продукт, а е получен следствие на преработка по химически начин на рафинирани ненаситени мазнини.

Ето защо най-удачният вариант е да консумирате масло, а и се оказва, че то не се разваля толкова бързо извън хладилника. Може да бъде годно да се консумира след поне 2 седмици на стайна температура.

Причината е, че съдържа много наситени мазнини, които го предпазват до голяма степен от бактерии и различни плесени, водещи до бързото му разваляне. Освен това е пастьоризирано, което също го предпазва от разваляне по-дълго време. С домашното масло обаче трябва да внимавате повече.

Все пак ако маслото се покрие с плесени, появи се зелено оцветяване или киселее на вкус, това значи, че е развалено и трябва да го изхвърлите.

Има ли начини маслото да издържи по-дълго извън хладилника?

Трайността на маслото извън хладилника естествено е по-малка, но има няколко възможности да я увеличите и при стайна температура.

  • Ограничете достъпа на въздух, топлина и светлина

Можете да държите маслото в съд, затворен плътно и поставен далеч от нагревателни уреди и прозореца. Така ще избегнете окисляването на мазнините и ще запазите маслото по-дълго.

  • Изберете подходящ съд за съхранение на маслото

Не е добре да използвате широко разпространените пластмасови или стъклени съдове, които освен това са и прозрачни. Най-добре съдът да бъде порцеланов или дори метален с плътно прилепващ тежък капак.

  • Дръжте малка част от маслото извън хладилника

Преценете колко масло ще ви трябва през следващите няколко дни и извадете малко количество от хладилника. Така продуктът ще бъде по-безопасен и в по-добро състояние.

  • Връщайте маслото навреме в хладилника

Когато в жилището ви е топло от нагревателни уреди или през лятото, не забравяйте да върнете маслото в хладилника.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *