Храна №1 на зимата! Осем огромни ползи от киселото зеле

Киселото зеле е храна, която не само е вкусна, когато е приготвена правилно и от умел готвач, но и може да бъде много, много полезна. Този уникален продукт, когато е ферментирал, дори увеличава своите здравословни качества и ползи. Междувременно всички медици и диетолози не спират да откриват нови и нови ползи от киселото зеле, препоръчвайки го на всички хора.

Ето и осем ползи, които правят киселото зеле безспорната храна №1 на зимния сезон. А вие готови ли сте да приготвите нещо с него?

1. Доказано е, че киселото зеле подобрява работата на стомашно-чревния тракт и нормализира храносмилането. В тази храна се съдържа сериозно количество Витамин B6, който помага за разграждането на белтъчините. Именно поради това киселото зеле е една отлична гарнитура за ястията, съдържащи месо.

2. Ако страдате от висок холестерол, киселото зеле е подходяща храна за вас. Той спомага за неговото понижаване. Зелето подобрява и работата на вашата сърдечно-съдова система.

3. Този хранителен продукт съдържа сериозно количество Витамин U, който може да ви помогне в битката със зимната депресия. Освен това, въпросният витамин спомага за оптималната работа на нервната система и подобрява вашата устойчивост на стрес. А както знаем, стресът е един от големите проблеми на човечеството в днешно време.

4. Тъй като киселото зеле е богато на витамини А, В, С, К, U, а също така на калий, цинк, желязо и ред други макро и микро елементи, то е отлично профилактично средство срещу много простудни заболявания.

5. Освен че е много полезно, киселото зеле е и нискокалорично! В 100 грама от тази храна се съдържат едва 19 калории. Тъй че не се притеснявайте – спокойно можете да си го хапвате на корем, без да се притеснявате, че ще напълнеете! Ако случайно сте на диета или режим „отслабване“, киселото зеле е една прекрасна храна за вас.

6. В тази храна се съдържа обилно количество целуоза и малко въглехидрати като фруктоза и захароза. Именно поради това, лекарите препоръчват тази храна на хората, страдащи от диабет.

7. Често киселото зеле се използва дори в козметиката! Точно така – то може да се прилага като маска за лице, спомагаща в битката с акнето. Помага и при борбата с пигментните петна. А благодарение на витамина РР ноктите и косата укрепват значително.

8. Освен всичко изброено до момента, киселото зеле притежава и очистителни свойства. То успешно обогатява клетките с хранителни вещества и спомага за тяхното регенериране. Това подмладява вашия организъм.

loading...

2 thoughts on “Храна №1 на зимата! Осем огромни ползи от киселото зеле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *