Как да подсилим имунната система през студените месеци?

С намаляването на светлата част на деня и падането на температурите имунната ни система е подложена на изпитание. Студът обаче не е единственият виновник да сме по-податливи на грип, вируси и настинки. През студените месеци прекарваме повече време на закрито, в близък контакт помежду си, докато въздухът в помещенията е застоял. Това влияе благоприятно на концентрацията на патогени, които атакуват защитната система на организма. Но как да контратакуваме?

Здрав дух в здраво тяло

Спазването на правилата за здравословен начин на живот са предпоставка за силен имунитет. Ограничаването на цигарите и алкохола и поддържането на добра хигиена са крачка напред към подсилването на организма. Какво още можем да направим?

  • Храна

Балансираното меню е ключът към успеха. През студените месеци трябва да приемаме повече зеленчуци, плодове, ядки и храни, богати на омега-3 мастни киселини;

  • Физическа активност

Редовните умерени тренировки подпомагат функциите на организма. Те могат да подсилят имунитета, поддържайки всички органи и системи и стимулирайки кръвообращението.

  • Хидратация

Предотвратяването на дехидратация е изключително важно. Препоръчителният дневен прием е 1,5 литра вода, но всеки организъм има различни нужди, с оглед географската ширина, физическото натоварване и телосложението;

  • Сън

Липсата на здрав сън и недоспиването водят до по-голяма податливост към грипове, вируси и настинки. Трябва да си осигуряваме не по-малко от седем часа сън в денонощието;

  • Стрес

Хроничният стрес влияе негативно на имунната система. Хората, подложени на него, имат по-ниски нива на антитела и боледуват по-често.

Добавки

Много хора са скептично настроени към добавките, други пък смятат, че без тях не може. Тук правилото гласи, че „дозата, прави отровата“.

  • Билки

Ехинацеята и черният бъз имат доказано положително действие върху имунната система, увеличавайки броя и ефективността на клетките. Предлагат се под формата на таблетки, сиропи и чайове.

  • Витамини

Студените месеци са период на приспособяване на организма към промяната в атмосферните условия и затова често имаме дефицит на витамин С, витамин D и цинк. Особено внимание се обръща на витамин D, чийто естествен синтез в тялото ни намалява заедно със светлата част на деня, а е трудно да си набавим необходимото количество чрез храната.

Повече може да прочетете тук.

Макар ефектът от пробиотиците да е спорен, те могат да засилят имунитета ни, тъй като до голяма степен е зависим от състоянието на храносмилателната система.

За да сме здрави през студените месеци, имунната ни система трябва да е стабилна. Факторите за отслабването ѝ са много, но винаги има как да я подсилим поне малко.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *