Как да пишем повече

Всеки човек, който се захваща с писане (независимо дали е художествена или нехудожествена литература) в даден момент се сблъсква с един особено неприятен проблем – не може да постигне обемите от текст, които си е поставил (или са му поставили като задача).

За това, в настоящия материал ще прочетете съвети, които може да ви помогнат, ако се затруднени, а трябва/желаете да сте по-производителни.

Поставете си реалистичен, но твърд обем от текст, който трябва да напишете в деня

Не всички творци са като Реймънд Чандлър (писател на криминални романи, който е бил известен със своята продуктивност б.а.).

Ако и вие сте падали в ситуацията на Джеймс Джойс, който е писал по десетина думи на ден, то дисциплинирането чрез поставяне на разумен, но твърд обем от написан текст може много да помогне.

Какво ще каже разумен обем ли? 

Да речем – поставете си задача всеки ден да пишете по минимум от 500 думи. 

По този начин, ако поддържате това темпо, то в края на година ще имате 182 500 думи от написан текст. Ако си мислите, че това е малко, то нека припомним, че романът на Джорж Оруел „1984” е 88 942 думи, „Да убиеш присмехулник” е 99 121, „Спасителят в ръжта” е 73 404 думи  и т.н.

Използвайте софтуер, който преобразува глас в текст 

Мнозина, които тайно бленуват да се посветят на творческото писане се оплакват, че нямат просто свободното време. 

И как иначе – съвременният човек прекарва повече време на работа (и в пътуване), отколкото средновековния селянин е бил длъжен да се труди за себе си и за своя феодал.

Чудесен помощник в този случаи са софтуерите, които могат да образуват диктуван текст в електронен формат.

Ако в момента се мръщите и си мислите, че ще ви препоръчаме платен софтуер, то грешите.

Има чудесни безплатни алтернативи.

Една от тях е функцията в Гугъл документи (една от услугите на големия интернет-гигант), която върши точно това. Тя прекрасно разпознава диктуване на български. А на английски даже може да продиктувате където е нужно и препинателни знаци.

писане

Пишете сега, редактирайте после

Мнозина, в това число и опитни копирайтъри, се стремят първият текст да е идеален. Това е напълно излишно и напомня писателския стил на Елин Пелин, който е споделял, че обичал да преписва своите ръкописи отново и отново, понеже нещо не му допадало в почерка. 

По този начин, особено в публицистиката, то трябва да знаете, че се губи много време. И няма как да се постигнат поставените срокове.

За това – пишете, впоследствие ще редактирате. Спирайки нишката на мисълта заради някоя по-подходяща дума/или изречение спира целия процес.

Използвайте старо свое съдържание

Ако пишете за свой собствен сайт, то няма нищо лошо да „рециклирате” старо свое съдържание, особено, ако то се отнася за тема, в която не са настъпили особени промени.

Да вземем настоящата статия. Съветите в нея може да се отнасят за 2021 година. Но ако леко „фризирате текста”, то как мислите, ще е грешно ли да се каже това и за 2022 година? Не?

Използвайте това, което интересува посетителите

Ако сърфирате из мрежата, посещавайки форуми или групи в социалните мрежи, то несъмнено ще се натъкнете на зададени въпроси.

Защо да не ги използвате, създавайки около тях съдържание?

Ако това ви се струва несериозно, то замислете се – глупаво или не, това подсказва, че около тази тема може би има потребителски интерес.

писане

Друг важен индикатор за това е да пробвате и така наречен метод „на Гугъл супа”.

Какво ще каже това ли? Въвеждате част от фразата/думата в Гугъл. И започвате да натискате последователно думите от азбуката. Ще видите предположения, с които търсачката довършва вашето търсене.

Ще Ви дадем пример: да кажем, че въведете думата „супа”. Натискайки буквата „а”, то вие ще получите предположение „супа аспержи”. Натискайки „б” ще получите „супа борш”. Ако имате кулинарен блог, то не е лошо да се замислите да създадете статии-рецепти за тези ястия. Може би има потребителски интерес към тях.

Четете повече

Писането е като бодибилдинга. Няма атлет, който да е постигнал формата си без тренировки. 

За да може да пишете повече, то трябва да имате широка обща култура, житейски опит и голям речников запас. 

Докато житейските преживявания може да разширят кръгозора, то за останалото трябва да се потрудите. Това става с много четене. И предварителна подготовка.

Ако се копирайтър и трябва да напишете статия за конете, то трябва да прегледате доста източници.

Вашата задача е да поднесете смислен и добре проучен текст, който ще задоволи интереса, който е бил провокиран у читателя, без да го отегчава.

Финални мисли относно как да пишем повече

Създаването на текстове е работа, която може да донесе доста доходи – и активни (ако работите като копирайтър, на когото му плащат за написана дума), и пасивни доходи (издавайки книги, сценарии, пиеси чрез различните  световни платформи, както може да прочетете в сайта „Пасивен доход”).

Използвайки горните съвети, вие ще може да сте по-продуктивни и уверени в себе си.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *