Защо учените съветват да спим на лявата си страна?

Отдавна се знае, че за да се радваме на здрав и пълноценен сън, позата също има значение. Последните проучвания по този въпрос са категорични – ако спим, обърнати наляво, това е много по-добре за организма. Защо? Защото именно тази поза активира храносмилателната система и засилва метаболизма, за да се изведат от тялото всички токсини. В следващите редове ще ви предоставим повече информация по темата.

Какво се случва с тялото, когато спим на дясната си страна?

От тази поза е добре да се откажете, защото е наистина вредна. Когато спим по този начин ние караме стомашно-чревния тракт страда, тъй като не може да функционира правилно. От друга страна лимфната система също се уврежда, а оттам се появяват проблеми и със сърцето. Затова спането на дясната страна, особено за хора със сърдечни заболявания, трябва да бъде избягвана.

Какво се случва с тялото, когато спим по гръб?

Да видим сега какъв е ефектът от спането по гръб. То също не е за предпочитане по много причини. На първо място, в тази поза не се осигурява достатъчно кислород в кръвта, което е причина за увреждане на белите дробове и бронхите. При бременните жени пък спането в това положение оказва натиск върху плода, затова е абсолютно забранено. Другият негативен ефект е свързан с един често срещан проблем – хъркането. Спите ли по гръб, бъдете сигурни, че на половинката ви няма да й е никак приятно.

Сънят подпомага отслабването

Да се наспиваме добре не е само въпрос на релаксация, но и важен процес, който води до възстановяване на цялото тяло и най-вече на мозъка. Наскоро обаче учените откриха и друга полза от здравия сън – той може да помогне много за загубата на излишни килограми. След проведено проучване се оказва, че когато тялото отслабва, нуждата от сън се повишава, а тези данни обнадеждиха учените за създаването на нови методи за справяне с повишеното тегло.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *