Как да се храним и да бъдем здрави – ценните съвети на Енджи Касабие

Енджи Касабие е сред най-известните диетолози в България. Красавицата е родена в Бейрут, Ливан, но животът я отвежда до България. През 2006 година създава първата у нас компания за здравословно и диетично хранене. От услугите й се възползват световни звезди като Силвестър Сталоун, Робърт Де Ниро, Джейсън Стейтъм и други. Великият български актьор Стефан Данаилов също успя да загуби излишните килограми, възползвайки се от нейните знания.

Енджи Касабие споделя, че не вярва в строгите диети, които ограничават храненето твърде много. Например – да ядете само плодове или само зеленчуци. Това е излишно. Тя смята, че големите ограничения са опасни за здравето и не бива да ги правим. Енджи казва, че най-добре работи умереният начин на хранене.

Тя казва, че известната безвъглехидратна диета, при която се набляга най-вече на месо и салати, е много вредна за организма. Твърде многото месо повишава холестерола и триглицеридите, а липсата на въглехидрати води до намаляване на нивото на инсулина, енергията, паметта. Може да се проявят проблеми с бъбреците и дори косопад. Почва да ни се яде и повече сладко, тъй като сме лишили тялото си от бавни въглехидрати като картофи, ориз, хляб и макарони.

Енджи Касабие казва, че хората трябва да разберат нещо много важно – напълнява се не защото ядем въглехидрати, а защото прекаляваме с тях. На ден трябва да приемаме около 60% въглехидрати, за да можем да имаме достатъчно енергия и да си служим с добра памет. Твърде много хора, поради работа и стрес, се хранят само веднъж на ден, приемайки обилно количество храна. Това е много вредно. Човек трябва да яде бавно и да отделя поне 20 минути за това.

Също така, Енджи Касабие казва, че когато наистина някоя храна започне да ѝ харесва, тя без притеснения си хапва дълго време от нея. Признава, че яде дори бургери, когато наистина има глад за такава храна. Но все пак, яде с мярка. Тя е категорична, че няма проблем да похапваме сладко, торта или сладолед. Но е хубаво след това да изпием чаша вода, за да неутрализираме вкуса и тялото ни да се почувства сито. Тя препоръчва и пиенето на около 200-300 мл вода преди всяко хранене.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *