Една приятелка ми каза за цикория – ето от кои болести предпазва

Много хора ежедневно минават край цъфнали в междублоковите пространства красиви сини цветчета, но нямат никаква представа как се наричат те. Названието им е цикория, а народът ги нарича синя жлъчка. 

Някои свързват името цикория с надписа на пакетчето с напитка, която замества успешно сутрешното им кафе. Вкусът е много подобен, а в същото време в нея не се съдържа кофеин. Хората, страдащи от проблеми с кръвното и сърдечната дейност знаят, че не бива да пият кафе. Цикорията обаче няма никакви странични ефекти, които биха предизвикали аритмия, сърцебиене или скок на кръвното налягане. Това е и причината лекарите да препоръчват „кафето” от цикория. 

В корена на цикорията се съдържа висок процент от веществото инулин. То значително подобрява дейността на храносмилателната система и последващата обмяна на веществата. Полезните бактерии в човешкия организъм, които живеят в червата, имат задачата да го защитават от вредни патогени. Цикорията тези бактерии приемат като храна, която усвояват и съответно броят им нараства. Така се засилва и имунната защита.

В цикорията се съдържат също голямо количество фруктоза, витамини В1,2 и 3, витамин С, пектин, белтъчини и множество микроелементи, важни за човека. Коренът не съдържа захари, но има сладък вкус и е подходящ за употреба от хора с висока кръвна захар. Наложена върху рана, цикорията ще подпомогне бързото ѝ заздравяване заради добрите си противовъзпалителни и антисептични свойства. 

С това обаче не се изчерпват невероятните свойства на това чудодейно растение. Тя се приема с добър резултат при запек, гастрит, язва и дори депресия. Липсата на апетит ще остане само лош спомен, ако пиете отвара от цикория. Тя се приема и при камъни в бъбреците и проблеми с черния дроб.

Калият и желязото, които се съдържат в корена от цикория са причината при редовна употреба кръвоносните съдове да се разширяват. Така се чисти „лошият” холестерол и работата на сърцето се нормализира. Атеросклерозата и анемията също се повлияват добре от приема ѝ.

цикория

През последните години беше потвърдена важната роля на корена от цикория за ограничаване на туморни растежи. Особено добре се повлияват ракът на гърдата и на дебелото черво.

Хора без изброените здравословни проблеми също могат да пият отвара от цикория, за да се отърват от няколко излишни килограма. Тя подпомага топенето на мазнини и изхвърлянето на излишните течности и шлака от организма. Приема се половин час преди храна, за да потисне работата на вкусовите рецептори. Все пак не бива да се разчита само на цикорията да свърши цялата работа. Нужни са усилия, свързани с физическо натоварване, ограничен прием на калории и пиене на много топла вода.

Както винаги обаче медалът има две страни. Макар и рядко е възможно да имате противопоказания за прием на напитка от цикория. Такъв е случаят с хората, страдащи от хемороиди, астма и разширени вени. Ако пиете антибиотик, спрете временно цикорията, защото тя ще попречи на правилното му усвояване. Поради тези причини е добре да се посъветвате с вашия лекар, преди да започнете редовен прием на цикория.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *