Според лекарите: колко често трябва да си взимаме душ?

Взимането на душ е ритуал, който извършваме ежедневно. За някои хора взимането на душ сутрин е истинско блаженство, а други предпочитат вечерния отпускащ сетивата душ. Има и хора, които се къпят по няколко пъти на ден, особено през летния сезон. По статистика на „Евромонитор“ средно хората си взимат душ по веднъж на ден, но в страните с по-топъл климат или пък хората, които спортуват интензивно се къпят по повече от два пъти на ден. Въпрос на предпочитание е това, по колко пъти на ден ще взимаме душ, но днес ще Ви представим съветите на Американската академия по дерматология, които е добре да имаме предвид. Освен за възрастни, те дават насоки относно къпането и на децата.

Академията е категорична, че децата между 6 и 11 годишна възраст трябва да взимат душ един или два пъти в седмицата. Това е така поради факта, че имунната им система все още се формира и е добре да се сблъсква с различни микроби и бактерии, за да може да изгради имунитет срещу тях. Разбира се винаги има и изключения, например след игра, в която детето Ви се е омазало до уши.

След навършването на 12 години всеки тийнейджър създава собствени навици относно личната хигиена, които обикновено остават за цял живот. Добре е да се има предвид, че прекаленото често къпане изсушава кожата, тъй като сапуните и душ-геловете са направени така, че да изкарат на повърхността мръсотията и мазнините в кожата и да ги отмият. В този ред на мисли, експертите препоръчват след баня да хидратираме кожата си с подходящи лосиони и кремове.

Вреден навик се оказва и къпането с гореща вода, констатират от Академията. Основната за причина за това се оказва отново изсушаването на кожата, а освен това къпането с гореща вода премахва защитните слоеве на кожата като я прави уязвима за различни бактерии и микроби.

Що се отнася до миенето на косата, добре е да я къпем не по-често от веднъж на 2-3 дни, в противен случай косата ни се омазнява по-бързо и започваме да я мием всеки ден с шампоан, който от своя страна я уврежда и изтощава. Бъдете разумни и не прекалявайте!

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *