Д-р Контева: Обиколка на корема над 93 см. гарантира инфаркт

Доказано е, че през студените зимни месеци негативното влияние на ниските температури върху имунната система се засилва. Това се отразява най-вече върху сърдечно-съдовата ни система.

През 30-те години на миналия век се забелязва тенденцията за по-високото ниво на смъртност от инфаркт през зимата.

Оттогава досега десетките изследвания в световен мащаб сочат, че през студения период се активират сърдечните болести.

Този проблем коментира и д-р Мариана Контева, известна наша кардиоложка. Нейните съвети са насочени не само към хората със сърдечни проблеми, но и към всички, които изпитват дискомфорт в сърдечната област през зимата.

Контрол на състоянието

Д-р Контева споделя от опита си, че пациентите често преустановяват или вземат в по-малки дози лекарствата си през лятото. Това е така, защото кръвното им налягане е в по-стабилни граници тогава.

Студът обаче увеличава броя на съдовите спазми и обостря хронични болести като исхемична болест, аритмия и хипертония.

Кардиоложката препоръчва хората от рисковите групи с този проблем да следят за границите на кръвното налягане и да контролират холестерола и липидите в кръвта.

Според д-р Контева достатъчно е да наблюдаваме:

– усещаме ли стягане в областта на гърдите;

– имаме ли крампи;

– спираме ли да починем при някакви усилия.

Това са и симптомите, които ни сигнализират, че имаме сърдечно-съдов проблем. Не следим ли показателите на кръвното налягане, холестерола и др., ако се разболеем от вирусна инфекция, ще я прекараме по-тежко и сърцето ни ще търпи последствията.

„Сърцето не боли – казва д-р Контева, то дава сигнал, когато вече е късно”.

Затова кардиоложката е категорична, че с профилактика можем да избегнем лечението.

Напълняването и инфарктът

Сред многото причини за приближаващ инфаркт е и затлъстяването, което е все по-често срещано в световен мащаб.

Д-р Контева обяснява, че „обиколката на корема над 93 см. е опасна”. Тя с горчивина констатира, че някои от пациентите й оправдават напълняването си с генетична предразположеност. В същото време обаче не споделят от какво са починал пълният им баща или дядо.

Кардиоложката съветва да се ходи повече пеша, защото причини като липса на време, желание или умора по-късно могат да доведат хората до кабинета на лекаря.

Това с какво се храним, какви витамини вземаме, следим ли холестерола си и пр., понякога се пренебрегва за сметка на нещата, купувани за удоволствие.

Д-р Контева е твърдо убедена, че компромисът със здравето е немислим и се надява, че повечето от нас ще се вслушат в компетентните съвети на лекарите.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *