Отказвате пушенето? Тези витамини и минерали ще помогнат

Да се откажат цигарите може да бъде истинско предизвикателство. Както има един хубав виц: „Отказването на цигарите е лесно, правил съм го хиляди пъти“.

Истината е, че за да откажем пушенето е нужна желязна воля. Същевременно обаче и медицината може да помогне. В тази статия ще ви представим списък от витамини и минерали, които се препоръчват от лекарите при спиране на цигарите.

Витамин C

Изчислено е, че ако непушачите се нуждаят от около 1000 мг. витамин C на ден, то при пушачите желаното количество нараства на 3000 мг. Установено е, че ако пушите, то това сваля около 40% от запасите на витамин C в организма ви. Така се създава дефицит, който може да бъде нездравословен.

Витамин E

За този витамин знаем, че е много силен антиоксидант. Витамин E предпазва от инфаркт, което го прави още по-ценен при пушачите. Смята се, че пушенето увеличава оксидантния стрес в тялото, което прави антиоксидантите още по-нужни.

Мултивитамини

Мултивитамините са важни при отказващите пушенето, тъй като при тях тялото има сериозна нужда от презареждане с хранителни вещества. Не всички успяват да се хранят достатъчно богато и балансирано, при което витамините идват на помощ под формата на добавка.

B витамини

Витамините от група B също намаляват при пушачите и това е доказано. Поради това лекарите също препоръчват и подобна добавка към всекидневното ни меню.

Ниацин (Витамин B3)

Нека бъдем ясни: няма научни доказателства, че ниацинът помага да откажем цигарите. Не това обаче е есенцията тук. Установено е, че ниацинът облекчава нашата пристрастеност към никотина. А това е ключово в тази ситуация.

Бета-каротин

За бета-каротина знаем, че подсилва имунната система, което е от голяма важност при пушачите. Някои смятат, че това вещество помага превантивно и срещу рак, което, както знаем, е висок риск при любителите на тютюна.

Това са някои от полезните витамини и минерали, които можете да приемате, ако се опитвате да откажете пушенето. Всеки един от тях ще ви помогне по определен начин. Готови ли сте да пробвате?

loading...

One thought on “Отказвате пушенето? Тези витамини и минерали ще помогнат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *