Вдигаме кръвно от олиото! Пазете се!

Сред специалистите спорът коя растителна мазнина е най-вредна се води много отдавна. Мненията са най-различни, но все повече проучвания показват, че нашето здраве е сериозно застрашено от слънчогледовото олио.

Защо слънчогледовото олио се оказва вредно?

Употребата на нерафинираното слънчогледово олио винаги е било оценявано от лекарите положително, защото съдържа голямо количество витамин Е и много необходимите за сърдечно-съдовата система полиненаситени мастни киселини.

Скорошни изследвания обаче показват, че в слънчогледа линоловата омега-6 киселина се преобразува от организма ни в арахидонова киселина, която от своя страна изгражда молекулите, причиняващи възпалението и стесняването на кръвоносните съдове. Холестеролната плака, артериалната хипертония и други патологии също водят до това, а по стеснените кръвоносни съдове трудно достига кръв до мозъка.

Ето защо употребата на слънчогледово олио е една от причините да се увеличава броят на хората с високо кръвно налягане.

Каква е връзката между консумацията на олио и високото кръвно налягане?

Учените по целия свят не спират да търсят начини за понижаване на кръвното налягане. Експерти от университета в Мелбърн направили експеримент с 50 доброволци, разделени на две групи. Половината консумирали в продължение на три седмици зехтин екстра върджин, а останалите – рафинирано олио.

И двете групи не приемали лекарства, докато участвали в експеримента. Резултатите показали, че централното артериално налягане при първата група намаляло с 2,5, а периферното систолично  – с 2%. Ефектът явно се дължи на активните съединения в зехтина, както и на полифенолите в него.

Препоръчително е хипертониците да приготвят храната си със зехтин, а също могат да използват в менюто си кокосово и фъстъчено масло.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *