Ашваганда – мистичната билка от Индия, правеща чудеса

Ашваганда е много популярна билка в традиционната индийска медицина. Наричат я още „индийски женшен” и лечебните й свойства са известни още преди 2 500 години. Коренът й в изсушен вид се е използвал за укрепване на организма, а и днес тя е сред най-предпочитаните адаптогенни билки.

Какво се знае за ашваганда?

Ашваганда се отнася към семейство Solanaceae, а Withania Somnifera е ботаническото й наименование.

Думата ashwagandha е на санскрит и буквално означава „силен като жребец”. Оттам идва и вярването, че консумацията на ашваганда води до прилив на сили и жизненост, които само конят притежава.

Лагинското видово наименование Somnifera има друго значение – „предизвикващ сън”.

Ашваганда е на особена почит в Аюрведа. В тази древна индийска система за природно лечение от хилядолетия се цени способността на билката да се грижи за физическото и психическото здраве на човека. И не само това – тя предпазва организма от болести и забавя процеса на стареене.

ашваганда

Ашваганда е използвана в Индия като билка с широкоспектърно действие. А понеже не само увеличава издръжливостта, но и намалява стреса, започват да я наричат „индийски женшен”, но е известна и с името „зимна череша”.

Широката популярност на ашваганда днес се дължи точно на нейния антистрес ефект, а употребата й облекчава и много болестни състояния.

Кои са ползите от ашваганда?

За лечебни цели се използват коренът и листата на ашваганда. Те са богати на стероидни лактони, които придават на билката неврозащитни, антидепресивни и противовъзпалителни свойства.

Сред десетките доказани от векове ползи от употребата на ашваганда следните са основни:

  • Притежава функция да поддържа здравословен баланс между нервната и имунната система и ендокринните жлези

Така намалява вредния ефект от продължителния стрес върху тялото. Билката понижава хормона на стреса – кортизола.

  • Нормализира нивата на щитовидната жлеза, като контролира производството на хормони

Съществуват изследвания, които доказват, че билката оказва положителен ефект при хипофункция, болест на Хашимото и на Грейвс. Екстрактът от ашваганда при пациенти с хипотиреоидизъм може да доведе до нормални нива на щитовидната жлеза.

  • Поддържа нормалната надбъбречна функция

Надбъбречните жлези отговарят за освобождаването на хормони, в това число адреналин и кортизол, които помагат за преодоляването на прекалено голям стрес.

Ако стресът – емоционален и физически – е прекомерен, жлезите се натоварват и се появява надбъбречна умора. Изтощят ли се напълно, това може да наруши работата и на други хормони, например прогестерон. Това води до безплодие DHEA – свързан с дълголетието и силата на тялото хормон.

  • Намалява тревожността

Според различни проучвания е установено, че по своето действие срещу тревожни разстройства ашваганда може да бъде сравнена с постигнатите ефекти от много конвенционални лекарства.

ашваганда

Така например в едно контролирано проучване, включващо 75 пациенти с тревожност, били получени интересни резултати.

Хората били разделени на 2 групи, като за едната група терапията с ашваганда била 2 пъти дневно по 300 мг, получавала и мултивитамини, за релаксация правела дихателни упражнения и имала специален хранителен режим.

Пациентите от другата група вземали плацебо, също имали психотерапевтични сесии всеки ден и дихателни техники.

След 12 седмици при тези, които приемали ашваганда, тревожността била намаляла с 55%, а при другите – само с 30,5%. Различавали се също фокусът и енергията при двете групи.

  • Защитава мозъка от дегенерация

Това е билка, която не само облекчава ежедневния стрес, но според последните изследвания осигурява защита на мозъка от дегенерация и най-вече от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон – много разпространени невродегенеративни заболявания. Ашваганда атакува свободните радикали със своите антиоксиданти и така забавя стареенето.

От друга страна, ашваганда подобрява паметта, благодарение на витанолин А и витанолин D – хранителни вещества в билката. Тези два витанолиди са естествени стероиди в химичния състав на някои растения. Функцията им е да стимулират растежа на клетката и да предотвратяват отлагането на амилоидни плаки, имащи голямо значение при лечението на дементните симптоми.

  • Укрепва имунната система

Понеже ашваганда има действие на адаптоген, понижаващ нивата на стресовите хормони, в същото време по този начин тя оказва стимулиращо действие върху имунната система.

ашваганда

Отделни изследвания показват положителния ефект на ашваганда върху имунната функция, включващ насърчаването на производството на имуноглобулин и потискането на провъзпалителните цитокини.

  • Поддържа нормални нива на кръвната захар

Това свойство на ашваганда осигуряват фенолните съединения, в това число и флавониди, които се характеризират със силни хипогликемични свойства.

  • Действа като естествен афродизиак

В Аюрведа този ефект на ашваганда е известен отдавна, така че ползата от билката при сексуалните дисфункции и способността за оплождане е доказана.

В последните години ашваганда се използва като адаптоген в спорта, защото увеличава с 10% относителната сила.

Освен това показва потенциал за лечение на ракови заболявания, като добре е проучен витафарин А в състава на билката.

Ашваганда наистина влияе подмладяващо и оздравително върху целия организъм. Може да се използва като хранителна добавка или изписана от аюрведичен доктор за лечение.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *