Ето кои хора никога не бива да пият аспирин

Всички сме свикнали да мислим за аспирина, че едва ли не е универсално лекарство. Пием го като успокояващо средство против главоболие, висока температура, сърдечна атака и дори рак. Учени от Оксфордския университет на база на направени изследвания даже твърдят, че след преходна исхемична атака трябва да се приема веднага аспирин.

Дали обаче толкова често трябва да пием аспирин или ацетилсалицилова киселина?

Аспиринът наистина пречи да се образуват кръвни съсиреци, защото не позволява слепването на тромбоцитите. Така се намалява риска кръвоносните съдове да се запушат, от което следва обикновено инфаркт или инсулт.

Положително е въздействието му върху кръвоносните съдове, защото ги разширява, а освен това има и аналгетични, противовъзпалителни и антипиретични свойства.

От друга страна, аспиринът може да окаже негативно въздействие върху стомаха, въпреки днешните защитни обвивки. Дори малки дози увреждат стомашната лигавица.

Възможно е и да провокира активността на други  медикаменти. Ето защо е противопоказен при заболявания, които не засягат сърдечно-съдовата система.

Препоръчително е аспирин да приемат хора, които имат сериозни проблеми със сърцето и с кръвоносните съдове, но само при препоръка от лекар.

Венозната тромбоза обаче е изключена от тази група, тъй като за нейната профилактика и лечение се използват антикоагуланти.

Пациенти със заболявания на черния дроб и бъбреците също трябва да избягват приема на аспирин.

Според лекарите негативното влияние на аспирина не се усеща от организма веднага. Не трябва да смятаме, че щом е широко разпространен, е напълно безопасен.

Препоръчително е таблетната форма на аспирина да приемаме с чаша мляко, а за разтворимите таблетки да се използва вода, но не минерална.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *