Съвети за безопасност при работа с бебешки колички

Използването на бебешка количка може да изглежда много просто и интуитивна задача, но всъщност е много лесно да допуснете грешка. Такава в последствие може да доведе до нараняване на детето, особено при сгъване и разгъване на количката.

Направихме извадка за най-често срещани грешки на родителите и съвети как да ги избягваме.

  • Бъдете внимателни, когато сгъвате и поставяте количката

Затваряйки вратата на къщата или закрепвайки предпазния колан в колата, свикнали сте да слушате, ако има щракване и при затварянето на ключалката. Развийте същия навик при разгъване и сгъване на количката. Когато бързате или трябва да положите усилия да разгърнете бебешката количка, може да забележите, че няма кликване. В този случай детето може да е захванало пръста си или самата конструкция да се сгъне, когато детето вече е извън нея.

През последните няколко години моделите колички са обезопасени. Това предпазва и от ампутирани пръстите при децата. Преди да използвате нова или втора употреба бебешка колички, уверете се, че всички панти и свръзки са в добро състояние. При сгъване и разгъване на количката се уверете, че ръцете на детето са на разстояние от местата, които могат да притиснат.

Редовно проверявайте бебето си, за да се уверите, че покритието на тъканта не е износено и няма да се пропука. Проверете за безопасност и в инструкциите на производителя за грижа за количката.

  • Не забравяйте да закрепите детето с колан

Поставяйте предпазните колани всеки път, когато излизате с количката. Дори ако детето е пораснало или заспало, когато го сложите в бебешка количка, уверете се, че каишките са закрепени и катарамите са заключени. От трите точки на предпазните колани бебето може да излезе и да падне, затова изберете коланите, които ще фиксират раменете. Може да се изненадате колко малко е нужно на детето да скочи от количката и да удари лицето си.

  • С бебешка количка по стълби и ескалатори

Никога не карайте количката с дете по ескалатор. Използвайте рампа или асансьор. Ако няма друг избор, помолете някой да ви помогне. Един човек трябва да държи количката отпред, а другият – отдолу.

Също така, не карайте количката нагоре по стълбите, когато детето е в нея. Ако няма рампа или асансьор, трябва да извадите детето от количката и да го носите на ръце. Помнете, че много тежки наранявания, децата получават поради аварии по стълбища.

  • Не пренебрегвайте спирачките

Трябва само да се огънете леко или да натиснете малко, така че количката да бъде стабилно закрепена. Заключете колелата със спирачките веднага щом извадите ръцете си от количката, дори ако сте спрели само за няколко секунди. Ако сте в обществения транспорт или спирате с количката, винаги натиснете спирачките.

  • По време на дрямка

Ако купувате бебешка количка с люлка, не мислете, че може да я използва като детско креватче. Никога не използвайте люлката за нощно спане. Прочетете инструкциите на производителя. Имайте предвид, дали в люлката има матрак или трябва да се закупи отделно. Матракът в яслите трябва да бъде не по-дебел от 1,5 сантиметра, защото твърде дебел и мек матрак може да доведе до задушаване на бебето. Слотовете между стените на люлката и матрака не трябва да бъдат повече от един сантиметър.

  • Не дръжте нищо върху дръжката на количката

Не се поддавайте на изкушението да поставите дамската чантата или пакета с памперси на дръжката за количка, защото има риск, тя да се преобърне заедно с детето. Използвайте кошницата под количката и ако има нужда от място за много неща и покупки, изберете количка с достатъчно място за кошница. Допълнителните торбички за пелени, прикрепени към дръжката, не са най-доброто решение, тъй като могат да нарушат баланса на количката.

Ако имате намерение да пазарувате повече неща, отколкото могат да се настанят в детската количка, използвайте лека раница или носете на гърба си, а не на дръжката на количката. Можете също така да вземете торба с дълга каишка, която да виси на рамото ви. Раницата ще ви помогне да освободите ръцете си и да сте на разположение на детето по време на пазаруване.

  • Не използвайте бебешки колички втора употреба, без да ги проверите

Уверете, че бебешката количка, която планирате да заемете от съседа или приятелка, чийто деца са вече пораснали, отговаря на изискванията за безопасност. Имайте предвид, че новите бебешки колички имат много нови параметри и функции, които ги правят по-удобни и безопасни.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *